БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовини"Укргазвидобування" запустило високопродуктивну свердловину

"Укргазвидобування" запустило високопродуктивну свердловину

10.04.2024

АТ "Укргазвидобування" (УГВ) ввело в експлуатацію вже п’яту від початку 2024 року високопродуктивну свердловину, що дає 140 тис. куб. м газу на добу.

Правильно оцінити залишковий потенціал родовища та довести високу перспективність буріння свердловини зміг молодий розробник Мар’ян Семак. А її опрацювання – результат співпраці команди УкрНДІгазу, департаменту розробки, центру 3Д-моделювання родовищ та розробників одного з газопромислових управлінь "Укргазвидобування", ідеться в повідомленні пресслужби НАК "Нафтогаз України".

Глибина нової свердловини – 2350 метрів. Вона пробурена на одному із частково виснажених родовищ на сході України. На сьогодні вже заплановано буріння наступної експлуатаційної свердловини в цій частині родовища.

"Минулого року нам вдалося значно збільшити видобуток. Цьогоріч, попри всі воєнні виклики, працюємо над посиленням цього напрямку. Для збільшення видобутку ми використовуємо нові технології, нарощуємо темпи буріння та оптимізуємо логістику. Наступного року Україна, як і попередньої зими, має пройти опалювальний сезон на газі власного видобутку. Вдячний кожному, хто невтомно працює для виконання цього плану", – зазначив Олексій Чернишов, керівник Групи "Нафтогаз".

Як повідомляла "Українська енергетика", на початку березня 2024 року АТ "Укргазвидобування" ввело в експлуатацію вже четверту від початку року високодебітну свердловину, що дає близько 400 тис. куб. м газу на добу.

У перші дні 2024 року АТ "Укргазвидобування", 100% акцій якого належать НАК "Нафтогаз України", ввело в експлуатацію розвідувальну свердловину. Це вже 10-та свердловина на цьому родовищі, яка показує високий результат.

А на початку лютого УГВ ввело в експлуатацію дві нові високодебітні свердловини на нових перспективних родовищах сумарним добовим дебітом понад 550 тис. куб. м газу.

У 2023 році "Укргазвидобування" вперше у своїй історії сягнуло обсягів видобутку природного газу від нових введених свердловин у понад 1 млрд куб. м.

Загалом за минулий рік УГВ ввело в експлуатацію 86 нових свердловин з буріння, з них 24 – з початковим дебітом понад 100 тис. куб. м, що є абсолютним рекордом за останні понад 20 років. Найпотужнішу свердловину запущено в квітні 2023 року, її дебіт сягає 580 тис. куб. м.

У 2023 році сукупний видобуток валового природного газу в Україні, за розрахунками консалтингової компанії ExPro, збільшився на 0,9% в порівнянні з попереднім роком – до 18,7 млрд куб. м.

Зокрема, УГВ за результатами року видобула понад 13,9 млрд куб. м валового природного газу. Це на 5% більше, ніж у 2022 році (майже 13,23 млрд куб. м).