БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниДемчишин: Зниження ренти на газ з 55% до 29% дозволить підвищити обсяги видобутку

Демчишин: Зниження ренти на газ з 55% до 29% дозволить підвищити обсяги видобутку

13 листопада 2015

Міністр назвав це правильним рішенням

Зниження рентної плати за видобуток газу з 55% до 29% для свердловин глибиною до 5 тис. м сприятиме підвищенню на 30% обсягу видобутку газу приватними підприємствами. Про це в ході години запитань до уряду на пленарному засіданні Верховної Ради заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин.
 
"Неодноразово, як ми говорили, було проведено багато зустрічей з європейськими та американськими фахівцями, які провели досить багато детальних досліджень і опитували учасників, які працюють на українському газовому ринку, і тому було прийнято спільне рішення про зниження рентної плати з 55% для свердловин до 5 км до 29%. Це повною мірою правильне рішення, воно повинно сприяти тому, що видобуток приватних підприємств з сьогоднішнього рівня приблизно 300 мільйонів кубічних метрів щомісяця повинен зрости приблизно на 30%. Тому рішення в цій частині однозначно підтримуємо. У частині спільних підприємств також було багато дискусій. 70%, які на сьогодні діють в повній мірі, підтримуються міністерством", - сказав Демчишин.
 
Нагадаємо, 10 листопада Рада так і не змогла досягти згоди щодо законопроекту № 2835 про зниження ренти при видобутку природного газу, не була врахована поправка, якої поступово знижується рентна плата на спільну видобуток газу приватними підприємствами і "Укргазвидобуванням" з родовищ до 5 тис. м до 30 червня 2016 р. - 70%, з 1 липня 2016 р. до 1 квітня 2017 р. - 55%, а після цього вже на 29%, яку пропонував внести комітет.
 
Також не проголосували за поправку, яка зобов'язує державні органи, які регулюють ціну на газ і тарифи, негайно знизити тарифи на газ пропорційно зниженою рентної плати на видобуток палива.
 
За обидві поправки проголосували 208 народних депутатів. Також не вистачило голосів для прийняття законопроекту без цих поправок, після чого законопроект був відправлений на повторне друге читання у четвер, 12 листопада. Пізніше було прийнято рішення про перенесення розгляду проекту на 13 листопада.
 
 
13 листопада 2015
112.ua