БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВерховна Рада ухвалила Закон «Про внесеннязмін до деякихзаконодавчихактівУкраїнищодопосиленняпрозоростівидобувнихгалузей в Україні»

Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесеннязмін до деякихзаконодавчихактівУкраїнищодопосиленняпрозоростівидобувнихгалузей в Україні»

17 червня 2015
Вчора, 16 червня, Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні» (№2591 від 07.04.2015). Документ підготовлено з метою забезпечення можливості отримання фінансової інформації та інформації про господарську діяльність для підготовки Звіту про платежі видобувних компаній до бюджету України і доходи уряду від їх діяльності відповідно до вимог Стандарту Ініціативи прозорості видобувних галузей, створення сприятливого інвестиційного клімату, умов подолання корупції, ефективного конкурентного середовища.
 
Основною метою визначено «забезпечення можливості отримання фінансової інформації та інформації про господарську діяльністьдля підготовки Звітувідповідно до вимог Стандарту ІПВГ (ініціативи прозорості видобувних галузей – незалежного та добровільно підтримуваного на міжнародному рівні стандарту, який впроваджується у 48 країнах світу), створення  сприятливого інвестиційного клімату, умов подолання корупції, ефективного конкурентного середовища» з урахуванням того, що «17 жовтня 2013 року Правлінням ІПВГ присвоєно статус країни-кандидата Ініціативи прозорості видобувних галузей та визнано Україну країною-кандидатом ВПГВ», а у жовтні 2015 року країна має подати перший звіт ІПВГ. 
 
Довідково
У вересні 2009 року Україна зобов’язалася імплементувати ЕІТІ, схваливши урядову Постанову №1098 “Про приєднання України до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”. Пізніше ці наміри були документально підтверджені перед МВФ, ЄС та в рамках Партнерства “Відкритий уряд”. 10 жовтня 2012 року Наказом №785 Міненерговугілля було створено Багатосторонню групу зацікавлених осіб з питання імплементації ЕІТІ в Україні, до якої на паритетних засадах увійшли представники органів влади, компаній та громадськості.
 
Україна отримала статус країни-кандидата ЕІТІ 17 жовтня 2013 року. Наразі в країні триває робота з підготовки звіту ЕІТІ за 2013 рік.  Відповідно до визначеного Міжнародним секретаріатом EITI терміну, перший звіт Україна має опублікувати в жовтні поточного року.
 
 
17 червня 2015
EITI в Україні