БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВидобувні компанії законодавчо зобов'язали звітувати про виплачувані податки

Видобувні компанії законодавчо зобов'язали звітувати про виплачувані податки

23 червня 2015
16 червня 2015 Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні». За прийняття законопроекту №2591 в цілому проголосували 238 народних депутатів. Головна мета законопроекту - забезпечити доступність і прозорість фінансової інформації про діяльність видобувних компаній, мінімізувати корупційну складову у сфері видобутку та підвищити інвестиційну привабливість галузі. Потрібно відзначити, що прийняття законопроекту виявилося дуже своєчасним: у жовтні 2015 року Україна має опублікувати свій перший звіт в рамках Ініціативи прозорості видобувних галузей (EITI) та регулювання цього зобов'язання законодавство зробить надання інформації, як з боку компаній, так і з боку уряду більш дисциплінованим .
 
Чому важливо прийняття Законопроекту щодо посилення прозорості видобувних галузей і як це вплине на галузь надрокористування далі? По-перше, учасниками EITI є вже 48 країн світу, і даний міжнародний стандарт звітності визнаний ефективним інструментом підвищення прозорості видобувної галузі. Найбільш активно звіт EITI в своїй практичній роботі використовують країни - експортери видобутих ресурсів, такі як Казахстан, що дає можливість уряду з одного боку будувати довірчі відносини з інвесторами, залучаючи значні кошти в розробку родовищ. З іншого боку дає можливість уряду взаємодіяти з громадськістю та показати, в якому розмірі надрокористувачі сплачують податки державі і як вони розподіляються. У відкритті інформації про фіскальних платежах зацікавлені багато видобувні компанії, особливо часто в Україні обвинувачені в надприбутки.
 
«Ця ініціатива може значно поліпшити взаєморозуміння між бізнесом і владою, зміцнити довіру. Наприклад, підвищення ставок рентної плати. Їх величина не була заснована на якихось конкретних показниках діяльності компаній, не було враховано вплив на інвестиційну привабливість українських родовищ щодо аналогічних в інших країнах. Тепер же звіт EITI дасть можливість побачити фіскальне навантаження надрокористувачів та що важливо: спрямовує уряд частина одержуваних від компаній коштів на виконання програми розвитку мінерально-сировинної бази, виконання геологорозвідувальних робіт », - говорить президент асоціації «Надрокористувачі України» Роман Сторожев.
 
 
23 червня 2015
Oilreview