БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниEIA: Видобуток в основних сланцевих регіонах США може знизитися на 91 тис. барелів щодоби вже в липні

EIA: Видобуток в основних сланцевих регіонах США може знизитися на 91 тис. барелів щодоби вже в липні

23 червня 2015
Світовий ринок нафти, здається, стабілізувався, але є істотні ризики того, через потенційного приходу на ринок великих обсягів з таких країн, як Ірак, Лівія і Іран. Однак на дивовижну стійкість американських добувачів сланцевих вуглеводнів, видобуток в Америці в даний час, схоже, заступається в фазу тривалого занепаду після вибухового зростання. EIA прогнозує, що видобуток в основних сланцевих регіонах США може знизитися на 91 тис. барелів щодоби вже в липні.
 
Зниження, швидше за все, триватиме ще довго. EIA також повідомляє про різке зниження числа свердловин, на яких проводяться роботи по введенню в експлуатацію. Це не дивно, так як це один з найбільш дороги етапів роботи над сланцевої свердловиною, і коли ціни впали, компанії стали максимально скорочувати витрати. Все це призвело до того, що число нових свердловин, готових до роботи, різко скоротилося після рішення ОПЕК в листопаді 2014 І це ж є основною причиною падіння загального числа свердловин.
 
Вони вкрай ефективні в перший рік своєї роботи, показуючи відмінні результати, але потім обсяги видобутку падають сильно. В середньому за три роки видобуток падає на 60-91%. Тобто достатньо всього 1,5-2 років без достатньої кількості нових свердловин, щоб видобуток скоротився як мінімум в два рази. Тобто для того, щоб просто зберігати кількість свердловин на певному рівні, необхідно досить активно створювати нові.
 
Швидше за все, у травні вже буде зафіксовано відчутне падіння видобутку, оскільки зараз тенденція до скорочення числа свердловин стає настільки очевидною, що не можна заперечувати її вплив на загальний рівень видобутку. Ніяке підвищення ефективності не дозволить компенсувати таке різке скорочення свердловин більш ніж на 50%.
 
У 2013-2014 рр. США і Канада показувала просто величезні обсяги видобутку, якщо розглядати їх з історичної точки зору, і падіння обсягів видобутку, врешті-решт, також буде вражаючим. Бурильники просто не зможуть замістити вибувають потужності, тому зниження обсягів буде тільки прискоряться в найближчі місяці. онечно, спад частково буде компенсовано введенням в експлуатацію свердловин, які пробурені, але не завершені. Це буде коштувати дуже дорого, але потенційно компанії зможуть собі це дозволити, якщо будуть впевнені в перспективах. За різними оцінками, таких свердловин може бути від 2 тис. До 4 тис., І така кількість в теорії може збільшити видобуток відразу на кілька сотень тисяч барелів на добу. Проблема тільки в тому, що знайти гроші на завершення свердловин буде неможливо, поки ціни знаходяться поблизу поточних рівнів.
 
Тим не менше, коли ціни почнуть зростати, багато з цих свердловин можуть бути запущені, запобігаючи подальше сильне падіння видобутку. Правда, є ще один фактор, який прогнозисти зазвичай забувають враховувати. Або просто не хочуть цього робити. Прогнози EIA з видобутку, а також фактичні дані, можуть бути сильно завищені. Спад видобутку в Техасі і Північній Дакоті, який розпочався ще кілька місяців тому, змушує засумнівається в тому, що видобуток росла досі тими темпами, які вказані у звітах EIA.
 
Зараз дуже складно отримати реальну оцінку того, що відбувається в промисловості в режимі реального часу, а більшість опублікованих даних спираються на різні дослідження і методи екстраполяції. Ці дані потім майже завжди переглядаються, а реальна картина стає відомою тільки через кілька місяців.
 
Отже, видобуток може бути насправді набагато нижче, ніж сьогодні думає ринок. А це означає, що баланс на ринку може змінитися в кращу сторону для нафтовидобувальників. Природно, як тільки ціни почнуть зростати сильно ($ 75 за барель і більше), почнеться новий виток буріння. Що буде далі сказати складно, тому що подальша динаміка цін буде залежати від того, що відбувається в інших регіонах. Сланцева промисловість США підходить до того моменту, коли чи не вона впливає на ринок, а ринок повністю бере її під контроль. Звичайно, збільшення видобутку в перспективі може негативно вплинути на ціни, але найближчим часом шансів на сильний вплив практично немає.
 
З іншого боку, зростання видобутку і збільшення експортних поставок з Іраку, Лівії та Ірану, які разом можуть збільшити пропозицію на ринку приблизно на 1 млн барелів найближчим часом, повністю пригнічує різні сценарій в Північній Дакоті або Техасі. Країни Близького Сходу зараз дійсно є основним фактором для ринку, і що відбувається в американській промисловості вже не так важливо. Але це, звичайно, тільки в перспективі найближчих місяців, оскільки довгострокові прогнози зараз взагалі не мають сенсу. Ніхто просто не знає, що станеться.
 
Найважливішою подією в найближчі тижні стануть переговори щодо ядерної програми Ірану. Найважливішою датою для ринку нафти зараз є 30 червня, коли сторони мають оголосити про завершення роботи над угодою.
 
 
23 червня 2015
Oil-gas-energy.com.ua