БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЧас звітності настав: Регіони хочуть знати, як використовуються надра та кошти від їх використання

Час звітності настав: Регіони хочуть знати, як використовуються надра та кошти від їх використання

23 червня 2015
15-19 червня в Києві відбувся семінар-практикум з комунікацій  для регіональних представників з видобувних рамках  продовження реалізації комунікаційної стратегії для UAEITI та регіонів України, який було проведено за підтримки GIZ Україна. У заході прийняли участь представники незалежних громадських організацій зі Львова, Івано-Франківська, Борислава, Полтави, Сум, Чернігіва, Краматорська, Харківа, Маріуполя та Красноармянська, а також представники БГЗО та Міністерства енергетики та вугільної промисловості.
 
Розкриття даних про платежі видобувних компаній до бюджету України і доходи уряду від їх діяльності забезпечить також створення сприятливого інвестиційного клімату, умов подолання корупції, ефективного конкурентного середовища. Пані Біргітте Яллов, зосередила увагу учасників на логіці стратегічних комунікацій – колі з 13 кроків. Адже дуже важливим для кожного видобувного регіону є визначення загальної мети, ситуаційного аналізу та встановлення цілей .
 
Особливу увагу  було приділено викликам, які існують з комунікаціями у видобувних  регіонах  та  обговорено  підходи для вирішення таких ризиків. Слід зазначити, що представники громадських організацій звертали увагу на закритість влади на місцях, на небажання вести діалог та навіть  приймати участь у заходах.
 
Громадськими організаціями протягом семінару  були розроблені початкові плани заходів з комунікацій для роботиу видобувних регіонах  України. Протягом семінару з пані Б. Яллов, представники БГЗО та Міненерговугілля обговорили стан діяльності UAEITIв країні та стан реалізації комунікаційної стратегії. Як зазначила представник Міненерговугілля, «є прогрес, адже 16 червня, Верховна Рада України прийняла законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні” (реєстр. № 2591 від 07.04.2015).».
 
Також за словами представника Міненерго, наразі  триває конкурс на посади Національного секретаріату UAEITI,якийвлипні повинен розпочати роботу. Саме завдяки впровадженню даної ініціативи кожен громадянин буде мати доступ до: інформаціі про загальнодержавні та місцеві податки, які сплачуються газовидобувними компаніями; інформації про стан геологічного вивчення, використання та охорони надр. В свою чергу, уряд отримуємо жливості кращого управління видобувною галуззю.
 
Стандарти прозорості будуть мати позитивний вплив на суверенний кредитний рейтинг України та зміцнення довіри інвесторів в наслідок зменшення корупції та підвищення конкурентоспроможності галузі, що сприятиме притоку капіталу.
 
Довідково
 
У вересні 2009 року Україна зобов’язалася імплементувати ЕІТІ, схваливши урядову Постанову №1098 “Про приєднання України до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”. Пізніше ці наміри були документально підтверджені перед МВФ, ЄС та в рамках Партнерства “Відкритий уряд”.
 
10 жовтня 2012 року Наказом № 785 Міненерговугілля було створено Багатосторонню групу зацікавлених осіб з питання імплементації ЕІТІ в Україні, до якої на паритетних засадах увійшли представники органів влади, компаній та громадськості.
 
Україна отримала статус країни-кандидата ЕІТІ 17 жовтня 2013 року. Наразі в країні триває робота з підготовки першого українського звіту ЕІТІ. Відповідно до визначеного Міжнародним правлінням EITI терміну, Україна має опублікувати його в жовтні поточного року.
 
16 червня 2015 р. Верховна Рада України прийняла законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості видобувних галузей в Україні” (реєстр. № 2591 від 07.04.2015).
 
 
 
23 червня 2015
EITI в Україні