БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниExxon Mobil і BP призупиняють програму розвідувального буріння

Exxon Mobil і BP призупиняють програму розвідувального буріння

01 липня 2015
Нафтовий консорціум, що включає Exxon Mobil Corp. і BP PLC, у п'ятницю призупинив свою розвідувальну програму на канадському арктичному шельфі, в морі Бофорта, пояснивши це недостатнім часом до початку тестового буріння до закінчення терміну дії лізингу в 2020 р Даний крок свідчить про затримку розвитку нафтових компаній в арктичних водах Канади, який пішов за аналогічним грудневим рішенням Chevron Corp. про припинення програми розвідувального буріння в морі Бофорта. Ці проекти постраждали від перешкод регуляторів і одних з найвищих витрат з видобутку нафти у світі.
 
Imperial Oil Ltd., канадська афільована компанія Exxon Mobil, у п'ятницю поінформувала федеральних регуляторів Канади про своє рішення призупинити розвідувальну програму в морі Бофорта і заявила, що планує заднім числом продовжити контракт на оренду нафтоносного ділянки до 16 років. "У разі отримання схвалення продовження контракту забезпечить нас достатнім часом для проведення необхідного технічного аналізу та розробки технологій і операцій для підтримки відповідальної розвідувальної програми в морі Бофорта", - написала Imperial Oil в листі Національному енергетичному управлінню (NEB) Канади.
 
Передбачається, що в Арктиці перебувають мільярди барелів нерозвіданих резервів нафти, проте витрати на морське буріння там одні з найвищих у світі через віддаленість розташування і суворого клімату. Консорціум, очолюваний Imperial, планував буріння на глибину до 6 миль нижче рівня моря Бофорта, що стало б одним з найглибших морських родовищ у світі і поки в Арктиці. Орендована територія, де передбачаються бурові роботи, знаходиться приблизно в 110 милях від узбережжя канадських Північно-Західних територій, міста Туктояктук.
 
Imperial, Exxon Mobil і BP отримали право оренди на буріння в 2007 і 2008 рр. З тих пір три компанії спільно реалізували програму в Бофорті в рамках СП, очолюваного Imperial під найменуванням Imperial Oil Resources Ventures Ltd. Imperial і Chevron попросили NEB пом'якшити правила, розроблені для запобігання нерегульованих викидів з глибоководних свердловин, як той розлив нафти, який стався на платформі Deepwater Horizon в Мексиканській затоці в 2010 р В арктичних водах Канади оператори повинні мати резервні потужності для зупинки викиду шляхом буріння розвантажувальної свердловини в тому ж сезоні. Але свердловини в море Бофорта необхідно бурити настільки глибоко, що на завершення цього процесу піде кілька сезонів, тому власники ліцензії прагнуть забезпечити собі деяке послаблення, що припускає альтернативні заходи. NEB вказало, що вивчає ці прохання.
 
В Арктиці знаходиться приблизно одна третина світових прихованих запасів природного газу і, за оцінками, 13% поки ще нерозвіданих запасів сирої нафти, або близько 90 млрд бар. нафти. Більше 75% цих покладів знаходяться в морі, за оцінками американської Geological Survey.
 
 
 
01 липня 2015
Нафта Росії