БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниМайже 80% приватних компаній знизили видобуток газу

Майже 80% приватних компаній знизили видобуток газу

07 липня 2015
За підсумками перших шести місяців 2015 року українські газовидобувні компанії виробили 9,844 млрд кубометрів, що майже на 2%, або на 198 млн кубометрів газу, менше, ніж у першому півріччі 2014 року. Про це пише "ЛігаБізнесІнформ". Як зазначається, основна частка падіння припала на державну компанію "Укргазвидобування" (-3,2% до показників першого півріччя 2014-го) і напівдержавну "Укрнафту" (-12,1%). Ці компанії видобули в сукупності на 345 млн кубометрів менше, ніж рік тому.
 
Негативну тенденцію "Укрнафта" і "Укргазвидобування" демонстрували і минулого року. Але якщо тоді ці втрати компенсувалися за рахунок приватних газовидобувників, то починаючи з цього року більшість "приватників" припинили нарощувати обсяги виробництва. Основна причина - високі ставки на користування надрами.
 
 
З серпня 2014 року Верховна Рада збільшила ренту на видобуток газу з 28 до 55% (при видобутку з глибини до 5 км), а пізніше продовжила дію норми і на 2015 рік. Більшість великих приватних газовидобувників торік заявили про припинення інвестицій. А британська JKX Oil & Gas plc і зовсім подала на Україну позов на 180 млн доларів в Стокгольмський арбітраж у зв'язку з неодноразовим підвищенням рентних платежів. Зараз в Україні близько 45 працюючих приватних газовидобувників. І тільки 10 з них за підсумками шести місяців цього року наростили видобуток газу. Рік тому ситуація була діаметрально протилежною.
 
У підсумку приватний сектор за перше півріччя зріс лише на 9%, тоді як у січні-червні минулого року цей показник дорівнював 33%. З усіх приватних компаній тільки одна - Нафтогазвидобування - зберегла позитивну динаміку зростання видобутку, збільшивши продуктивність на 60% (до 550 млн кубометрів) проти 45% у першому півріччі 2014-го.
Зараз в уряді обговорюється питання зниження рентних платежів. "Було багато зустрічей і з Мінфіном, і з прем'єром, і все-таки було прийнято рішення про те, що рентна плата зменшуватиметься", - говорив наприкінці червня міністр енергетики Володимир Демчишин.
 
"Мова йде про зменшення ренти з 55 до 35% на перехідний період для свердловин глибиною до 5000 м і з 28 до 14% для свердловин глибиною понад 5000 м. Це дозволить залучити додаткові інвестиції у видобуток газу", - зазначав він. 6 липня у Котельві Полтавської області пройшла нарада за участю Демчишина та керівників найбільших газодобувних компаній з питання зниження ренти. За словами одного з учасників заходу, міністр у ході наради повідомив, що проти зниження ставок на користування надрами виступає Міністерство фінансів.
 
"У Мінфіну зараз касовий розрив, пов'язаний з витратами на оборону, тому вони виступають категорично проти підвищень ренти, - говорить він. - Але якщо питання з рентою так і не вирішиться в найближчий місяць, то вже напередодні виборів нікому до цього не буде діла".

 

07 липня 2015
"Економічна правда"