БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЗакон про забезпечення прозорості у видобувній галузі вступив у дію

Закон про забезпечення прозорості у видобувній галузі вступив у дію

13 июля 2015
Президент України Петро Порошенко підписав прийнятий Верховною радою Закон № 521-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”. Цей нормативно-правовий акт, у розробці та просуванні якого взяли участь спеціалісти аналітичного центру DiXi Group, зобов’язує користувачів надр надавати та оприлюднювати інформацію про загальнодержавні та місцеві податки і збори, інші платежі, а також про виробничу (господарську) діяльність, відповідно до порядку, затвердженого Кабінетом Міністрів.
 
Також органи, що здійснюють державне управління у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр, мають надавати та публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр відповідно до встановленого Урядом порядку.
 
"Цей закон має докорінно змінити ситуацію у видобувній галузі", - зазначив керівник проектів DiXi Group Роман Ніцович. "Тепер Україна гратиме за правилами, за якими вже давно грає увесь цивілізований світ. Сподіваємось, що нові правила дозволять викорінити частину з корупційних схем, які діють дотепер ", підкреслив він.
 
Зазначимо, що згідно закону Уряд має протягом двох місяців з дня підписання затвердити порядок забезпечення прозорості у видобувних галузях, забезпечивши перехід на звітування надрокористувачів в Україні відповідно до міжнародних стандартів звітності.
 
Нагадаємо, що закон №521-VIII було ухвалено Верховною радою 16 червня 2015 року.
 
 
13 июля 2015
"Українська енергетика", за матеріалами EITI в Україні