БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниМінфін хоче знизити ренту на приватний газовидобуток

Мінфін хоче знизити ренту на приватний газовидобуток

17 липня 2015
Метою Міністерства фінансів є збільшення надходжень до держбюджету з одночасним забезпеченням енергетичної безпеки країни
 
До Верховної Ради вже подано законопроект, яким пропонується зниження ставки ренти на приватну газовидобутку в Україні. Про це на брифінгу в Будинку уряду повідомила заступник міністра фінансів України Олена Макеєва, передає прес-служба Кабміну. "Останні три місяці ми плідно працювали в робочій групі, яка була створена за дорученням прем'єр-міністра, і до якої входили представники різних профільних міністерств, приватного бізнесу. Ми намагалися знайти правильну формулу, яка повинна бути моделлю оподаткування, щоб збільшити видобуток газу і зміцнити нашу енергетичну безпеку країни", - зазначила вона і додала, що у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект 2352-я, яким пропонується зниження ставки ренти на приватний газовидобуток в Україні.
 
Зокрема, пропонується, що з 1 жовтня 2015 майже вдвічі будуть знижені ставки ренти і становитимуть 29% і 14% залежно від глибини видобутку газу. "І всі проекти, які сьогодні є і будуть працювати до кінця цього року, тобто до 31 грудня 2015 року, з 1 жовтня будуть застосовувати саме такі ставки. Для нових інвестиційних проектів, які почнуть працювати після 1 січня 2016 року, ми пропонуємо нову модель оподаткування. Ставки ренти становитимуть 20% і 10%. Крім того, ми вводимо додаткову надбавку до податку на прибуток ", - повідомила Олена Макеєва.
 
За її словами, метою Міністерства фінансів є збільшення надходжень до державного бюджету з одночасним забезпеченням енергетичної безпеки країни.
 
Вона підкреслила, що Україна багата природними ресурсами, але поки їх використання обмежене. І сьогодні держава імпортує половину з усього обсягу газу, який споживає на рік.
 
"А збільшення власного видобутку газу зможе знизити обсяг імпорт на 6-8 млрд кубометрів протягом наступних п'яти років. Ми розраховуємо, що з введенням нового режиму оподаткування з 1 січня 2016 року Україна отримає нових інвесторів, які вкладатимуть гроші в нові інвестиційні проекти, і це дозволить нам збільшувати видобуток газу ", - підкреслила вона і додала, що чинна сьогодні система оподаткування не спонукає компанії інвестувати в нові проекти, а навпаки відбувається скорочення видобутку і, відповідно, зниження надходжень до бюджету.
 
 
 
17 липня 2015
ЛІГАБізнесІнформ