БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниКанада і Китай виробляють комерційні обсяги сланцевого газу

Канада і Китай виробляють комерційні обсяги сланцевого газу

22 июля 2015
Сполучені Штати аж ніяк не одні мають в наявності великі запаси сланцевого газу. Проте до цих пір жодна інша країна навіть близько не підійшла до повторення американського сланцевого буму, пише MIT Techonolgy Review. Згідно з даними американського Управління енергетичної інформації, ще тільки дві країни - Канада і Китай - виробляють комерційні обсяги сланцевого газу. Але і вони дуже сильно відстають від США в цьому секторі.
 
При цьому на території Китаю запаси извлекаемого сланцевого газу, згідно з недавніми оцінками EIA, майже на тому ж рівні, що і в Сполучених Штатах. Однак складна геологія стала серйозною перешкодою для його видобутку, і КНР довелося скорегувати свої пріоритети. Китай до кінця цього року зможе виробляти близько 17 млн ​​кубометрів газу на день. Для порівняння, поточне американське виробництво становить близько 1,3 млрд кубічних метрів на день. Канада ж, другий за величиною виробник сланцевого газу, минулого року добувала 113 млн кубометрів на день.
 
Всі інші країни, на території яких є розвідані запаси такого газу, можна сказати, взагалі його не видобувають. Тільки Мексика почала виробляти дуже невелика кількість газу, а Польща, Алжир, Австралія, Колумбію, і Росія все ще досліджують нафтогазовий потенціал своїх родовищ сланцю. А тим часом у США постачальники енергоносіїв згортають пошук нафти і газу в прибережній зоні Мексиканської затоки і переключаються на сланці, повідомляє World Oil. Так, кількість затребуваних дозволів на буріння нових свердловин на глибині менше 500 футів (152 м) протягом першого півріччя 2015 впало на 74%.
 
Надлишок газу на сланцевих родовищах Техасу, Луїзіани, Оклахоми і Пенсільванії обрушила ціни за «блакитне паливо» і зробив класичну мілководну видобуток газу нерентабельною. «Багато гравців, що діють на континентальному шельфі, значно скоротили капіталовкладення, - сказав Дж.Б. Лоу, аналітик Cowen & Company в Нью-Йорку. - Того рівня прибутковості, який раніше виправдовував буріння нових перспективних ділянок, більше немає ».
 
Правда, з глибоководними розробками - інша історія. Протягом перших шести місяців цього року було отримано 31 дозвіл на буріння нових свердловин, і це цифра не змінилася в порівнянні з тим же періодом минулого року. Правда, варто враховувати, що після тимчасового спаду активності в Мексиканській затоці після катастрофи Deepwater Horizon, рекордна кількість дозволів на буріння було видано в 2012 році - 67.
 
 
 
22 липня 2015
Енергополітика. Нафту і газ