БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниПрофільний комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (№ 2131а)

Профільний комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (№ 2131а)

22 липня 2015
15 липня 2015 р. Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув на своєму засіданні законопроект про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо вдосконалення процедури укладення угод про розподіл продукції, реєстр. № 2131а), поданий народними депутатами України Насаликом І. С., Кононенком І. В., Лопушанським А. Я. і Ксенжуком О. С.
 
Законопроектом пропонується уточнити та піддати дерегуляції процедури укладення угод про розподіл продукції (УРП) на основі раніше виданих спеціальних дозволів на користування надрами, відмови від повторних погоджень Кабінету Міністрів України та органів місцевого самоврядування під час підготовки угод, запровадження відшкодування компенсаційною продукцією витрат, понесених надрокористувачем до укладення угод, та розширення ліцензійної ділянки в рамках вже укладеної угоди.
 
Запровадження положень про включення до УРП "операцій", що здійснюються на власний ризик, потребує зазначення переліку таких "операцій". Запропоноване законопроектом зазначення суттєвих умов УРП згідно із Законом "Про угоди про розподіл продукції" має визначатися виключно в УРП. Потребують уточнення функції Міжвідомчої комісія з організації та укладення УРП. Запропонований перехід у власність інвестора права на геологічну, геофізичну та геохімічну інформації та зразки гірничих порід не узгоджується з статтею 13 Конституції України, згідно з якою надра є об‘єктами власності Українського народу.
Враховуючи викладене, Комітет рекомендував відхилити законопроект.
 
 
22 липня 2015
Комітет ВРУ з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи