БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниКабінет Міністрів зобов’язав органи влади збирати інформацію про видобувну галузь

Кабінет Міністрів зобов’язав органи влади збирати інформацію про видобувну галузь

11 вересня 2015
8 вересня 2015 року Кабінет Міністрів прийняв Розпорядження “Про затвердження плану заходів із впровадження Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях на 2015 рік”. Розпорядження визначає перелік органів виконавчої влади, що мають розробити необхідну нормативну базу для забезпечення прозорості у галузі, уповноважує їх забезпечити збір та подання Міненерговугіллю інформації за 2013 рік, необхідної для підготовки першого ІПВГ звіту відповідно до вимог Стандарту. Для кожного з органів виконавчої влади документом передбачається окремий перелік інформації, що має надаватися.
 
“До адвокації документу долучились експерти і громадськість – Національний Секретаріат ІПВГ, Центр підтримки реформ, аналітичний центр DiXiGroup та інші організації. Адже часу для прийняття необхідних документів і публікації звіту залишається все менше. Звіт чекають не лише міжнародні фінансові інституції та інвестори, але і українські громадяни, які також хочуть зрозуміти реальний стан справ в сфері надрокористування. Надра – це власність народу, і народ має право бачити об’єктивну картину”,  - заявила Олена Павленко, президент DiXiGroup.
 
Прийняте Розпорядження – один з двох необхідних урядових документів, який має розблокувати нинішню ситуацію, коли не лише окремі енергетичні компанії, але і деякі органи влади не хочуть відкривати дані про стан видобувної галузі України, платежі та її основних гравців – інформацію, яка за визначенням має бути відкритою.
 
Відкриття даних про видобувну сферу необхідне для публікації Україною звіту в рамках Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) – міжнародного стандарту, до якого Україна приєдналась ще в 2013 році. Уряд повинен опублікувати перший звіт у жовтні 2015 року, це – одна з вимог Світового банку, а також Єврокомісії, для надання чергового траншу макрофінансової допомоги.
 
 
11 вересня 2015
ІВПГ в Україні