БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниГазовики вимагають зниження ренти, прозорих умов та нормальних законів

Газовики вимагають зниження ренти, прозорих умов та нормальних законів

11 вересня 2015
В агенції Укрінформ відбувся круглий стіл: «Чи буде Україна з власним газом: видобуток, податки та інвестиції». Організатори форуму тижневик «Дзеркало тижня. Україна» та консалтингова компанія «Ньюфолк», зібрали за одним столом авторитетних представників газовидобуваючої галузі, керівників кампаній, профільних асоціацій, відомих експертів та політиків. Тема обговорення надзвичайно важлива для держави, особливо напередодні зимового періоду. Чим живуть зараз учасники газового ринку, з якими проблемами стикаються, які перспективи розвитку у цій стратегічній галузі – спробуємо з`ясувати.
 
Зі вступним словом  виступив Геннадій Кобаль, аналітик консалтингової компанії «Ньюфолк», який представив  тенденції  в газовій галузі останнього періоду: «Як бачимо з аналітичних таблиць, що ми підготували до нашого заходу, загалом, у цьому році маємо невтішні тенденції у газовидобуваючій галузі. В порівняні з минулим роком (перші 7 місяців) є загальний спад об’ємів видобування на 2,5%, тоді як у 2014 році мали невеличкий приріст у 2,5%. За ці 7 місяців було втрачено 300 млн. кубометрів газу. Особливо ситуація невтішна в державному секторі, на який припадає основний об’єм видобутку вітчизняного газу, і саме державний видобуток показує падіння об’ємів. Тоді, як приватний сектор поки що демонструє невеличкий приріст - 9%. Але в порівняні з минулим роком, коли був ріст 36%, це досить слабкий показник. Та навіть у приватному секторі, із 40-ка газовидобуваючих компаній, 3\4 показали в цьому році падіння видобутку. Також маємо невирішену проблему із «Нафтогазвидобутком». Ця приватна компанія дала найбільший приріст по об’ємах видобутку – 30%. Але реалізувати цей газ, а це 100 млн. кубів, зараз немає можливості, бо цей об’єм був арештований. Йдуть суди, доля газу невідома.
 
Головна причина падіння об’ємів, і в цьому солідарні всі учасники газового ринку, це підняття ренти на газодобування із 20% до 70% . Таке необґрунтоване збільшення податків, на думку гравців цієї галузі, може призвести до непередбачуваних наслідків. Також дуже велику недовіру та пересторогу визиває майбутнє положення про обов’язковий страховий запас газу 10% від заявленої кількості. Це може дестабілізувати ринок та створити додаткові проблеми». 
 
Олег Прохоренко, голова правління ПАТ «Укргазвидобування»: «Наша компанія  - лідер на вітчизняному ринку по об’ємах газовидобування. Але зараз ми зіткнулися із величезними проблемами. Маємо  падіння видобутку за рік по зоні АТО – 200 млн. кубометрів. Та якщо політика держави в нашій галузі не зміниться, будемо втрачати газ шаленими темпами. Нова рента 70% може просто вбити компанію, як би ми не оптимізували процеси та не економили.
 
Загалом, на ситуацію впливають чотири фактори:
1. Ціна реалізації газу
2. Ринкова ціна на нафту, до якої прив’язаний газ
3. Рівень ренти
4. Стан розрахунків за газ
 
Ми бачимо, що значне просідання цін на нафтопродукти руйнує наші плани – нинішні ціни вже не відповідають рентабельності процесу. Якщо ціна буде 30 доларів при ренті 70%  ми отримаємо за рік всього 1,3 млрд. гривень прибутку. Та лише на підтримання функціонування компанії потрібно 5 млрд. гривень у рік, і це без капітальних інвестицій! Якщо ж не буде капітальних інвестицій, то зростання, чи хоча б збереження об’ємів видобутку ми забезпечити не зможемо. А для запланованого зростання на 2,14 млрд. кубометрів, яке може забезпечити внутрішні потреби, нам треба 15 млрд. капітальних інвестицій. Та де ж їх взяти, якщо держава встановила такі податки!  При ренті у 70% ми взагалі не зможемо вистояти. Що хоче держава – викачувати податки, підриваючи економіку газової галузі,  чи збільшувати видобуток газу? Це ж аксіома – чим менше інвестицій, тим менше видобуток. Якщо ми не отримаємо хоча б 4,4 млрд. гривень на інвестиції, «Нафтогаз», щоб замістити дефіцит, буде змушений купувати імпортний газ на 12,4 млрд. гривень. То де ж логіка та здоровий глузд?».
 
Юрій Вітренко, директор з розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України»: «Щодо питань по ціноутворенню на газ, наша команда відстоює ринкові принципи. Вважаю, що саме ринкове ціноутворення, з адекватним оподаткуванням, ефективними законами та прозорими умовами для всіх, може забезпечити необхідний об’єм видобутку газу.  Тарифи на транспорт та розподіл газу мають регулюватись, а ціну на газ, як на біржовий товар, має встановлювати попит та пропозиція. Наші добувачі мають добувати газ дешевший за імпортований, інакше це втрачає сенс. Кожен добувач сам має розраховувати ціну, планувати об’єм, витрати, а також власні ризики».
 
Ольга Белькова, народний депутат України: «Я тісно спілкуюсь та співпрацюю з експертами та газовими компаніями, і дуже добре знаю та розумію усі проблеми галузі. Чи може здійснитись мрія українців про дешевий газ? Для цього мають бути підстави та передумови. По перше, потрібні власні багаті родовища. По-друге, потрібна прозорість умов та правил гри на ринку, рівність можливостей для всіх. Стратегія держави у цьому напрямку має бути розрахована на 3-5 років. Треба усвідомлювати, що імпортний газ за цей період ми не зможемо замінити на вітчизняний. Отже, треба відмовитись від популізму, і особливо – від бажання затикати газовими грошима усі бюджетні дірки. Отже, недопустимо обкладати державні компанії більшими податками, ніж приватні.
Для розвитку галузі треба прийняти  низку актів та законів. Наприклад, закон про прозорість газової індустрії, щоб суспільство бачило та розуміло ціноутворення. Також потрібна угода про розподіл продукції, що спростить умови виходу на ринок газу і прийняти закон про ринок природного газу, що буде регулювати відносини.
Що стосується питання страхового запасу, його розміру, то вже дуже скоро ми побачимо, чи держава є партнером для компаній, чи ні. Також треба відмітити, що ціна на видобуток газу зараз не адекватна тарифам, а пільги потрібні лише тим, хто дійсно не може сам платити повну ціну за газ».
 
Артур Сомов, фінансовий директор «Карпатигаз»: «Что касается вопроса страхового запаса газа, то введение этого норматива мотивируют заботой о потребителе. Однако бизнес не верит государству, ждет подвоха – в чем будет ущемление. Нам очень не хватает коммуникации с государством, равного диалога.
Но самая большая проблема, которая встала сейчас перед газовой отраслью – это резкое поднятие налогов. Мы работаем в тесном сотрудничестве с государственной структурой «Укргаздобычей» и понимаем, что если облагать добываемый ею газ, а это 80% от общеукраинского объема,  рентой 70%, то о нормальной работе и развитии можно будет забыть, не говоря уже об инвестициях. Даже непрозрачность рынка и нестабильность экономики не так пугают инвесторов, как безумные налоги.
Также нас беспокоит вопрос СРП. Закон про соглашение о разделе продукции, который так необходим в нашей отрасли, был провален депутатами-популистами, которым кто-то сказал, что этот закон плохой. А ведь без этого соглашения нам выжить будет крайне тяжело». 
 
Ольга Белькова, - хочу сказать, что закон о СПР был снова подан в Раду, и есть надежда, что он будет проголосован. Необходимо вести постоянную разъяснительную работу среди депутатов. Ведь этот закон мог бы привлечь в  Украину инвесторов, а Кабмину необходимо обеспечить равные условия для всех игроков – в первую очередь, чтобы стоимость лицензий была одинакова для всех!
Андрій Мизовець, президент асоціації «Газові трейдери України»: «Доля частных трейдеров на газовом рынке Украины сейчас 80%. Огромная рента, налоги, вымывают оборотные средства, и делают туманными перспективы всей отрасли. Сейчас у нас в хранилищах гораздо меньший объем газа, чем был в прошлом году. А тут еще страховой запас – 10% от заявленного объема поставок. Откуда поставляющим компаниям сразу взять такие объемы газа, ведь для обеспечения страхового запаса частникам нужно будет в одночасье найти 2 млрд. гривен! Как  будем зимовать? Трейдеров и  так проверяли на страхзапас и, если не было реального газа, то не допускали к торгам».
 
Роман Сторожев, президент асоціації «Надрокористувачів України»: «Подписываюсь под словами коллеги – страховой запас в том виде, в котором нам его представляют, убивает рынок и отпугивает инвесторов. Почему в Украине возникает дисбаланс в расчетах, поставках и реальном потреблении? Потому, что кому-то позволяют незаконно отбирать газ из трубы без лимита. И пока не наведут порядок в этой области, то нормального рынка не будет!
 
На самом деле, все трейдеры мечтают покупать газ по рыночной цене у «Нафтогаза», и если частные компании по итогам этого года не дадут прироста, то это можно будет считать катастрофой. Хочу обратиться к государству – дайте «Нафтогазу» такую ренту, чтобы могла сформироваться нормальная конкурентная цена, и через год в газовой сфере будет расцвет! Также необходимо доработать кодекс по недрам. Без него не может развиваться рынок. А пока видим обратное - системные инвесторы сворачивают свою деятельность, новые скважины консервируются. Нам, как воздух, необходимы простые и понятные для всех решения!
 
Кроме того, не стоит забывать, что газ – это важнейший элемент политической борьбы и экономической безопасности государства! Власть должна это понимать, и для обеспечения нормального развития стратегической сферы, необходимо понизить ренту до разумного, оптимального размера».
 
Юрій Вітренко, НАК «Нафтогаз України»: «Если говорить о страховом запасе, «Нафтогаз» отстаивает для всех равные правила игры,  тогда как сами несем наибольшую нагрузку среди всех участников газового рынка. Поставщик, трейдер, или кто-то другой всегда рассчитывает на нас. Все проблемы в газовой отрасли – недопоставки, недобор и т.п. традиционно вынужден закрывать «Нафтогаз», но это неприемлемо. Мы должны определиться – хотим ли мы цивилизованный рынок, или дальше вести игры. Хотим ли мы полной прозрачности? Хотим ли мы знать реальные имена всех владельцев газовых компаний? Страховой запас придумали для регулирования ситуации. Нам необходима четкая, продуманная система номинирования поставок, чтобы не заявляли газ, который еще не купили и не добыли. В любом случае, авторитетно заявляю, что только цивилизованный рынок, полная прозрачность и единые правила для всех, смогут решить те проблемы, которые были накоплены за последние 10 лет.
 
Могу  успокоить всех, дефицита газа зимой не будет. Конечно, полностью без российского газа мы не обойдемся, но если не будет экстремальных и долгих холодов, и в это время Россия не отключит полностью газ, то проблем зимой не будет. С помощью реверса мы избежим критичного недобора, а лицензии и страховой запас должны защитить потребителя от непредвиденных ситуаций».
 
Олександр Горбуненко, фінансовий директор Burisma Holdings: «За последние годы частная добыча газа в Украине выросла больше, чем в два раза.  За предыдущий год наша компания выросла на 50%, а вот в нынешнем  произошло существенное замедление. Сейчас мы испытываем недостаток ликвидности, недостаток инвестиционных средств – и в первую очередь, из-за высокой ренты. Мы выступаем за снижение ренты, новые нормативы и акты требуют серьезной доработки. Хотим обсуждать детали газового кодекса с министром, депутатами, регулятором. Призываю всех к совместной работе, чтобы 1 октября, принять нормальный закон о добыче и рынке газа. Если учесть все разумные предложения и принять нормальные законы, то рост в нашей отрасли среди частников может быть на уровне 25-40% в год».
 
Леонід Уніговський, генеральний директор ТОВ "Нафтогазбудінформатика»: «Хочу сказать, что без «Нафтогаза» мы бы не справились с работой над законом о газодобыче и о рынке газа. На профильной конференции в октябре  мы планируем запустить рабочую панель, где будем отрабатывать некоторые важные положения. Нынешние газовые кодексы требуют существенной доработки.
 
Также хочу обратить внимание на следующую проблему. У «Нафтогаза» есть 3 законсервированные скважины. По своему потенциалу до 2030 года они могли бы дать Украине до 130 млрд. кубометров газа, колоссальная цифра! Но лицензии находятся у «Нафтогаза» и передавать их кому-то по закону нельзя. Надо что-то с этим делать».  
 
Олександр Овдієнко, асоціація газового ринку України: «Хочу отметить, что помимо добычи должна быть налажена и урегулирована  система транспортировки и распределения газа. Без этого вся отрасль полноценно работать и развиваться не будет».
 
Віктор Хруленко, Полтавська газова компанія: «Наша компания  представляет иностранного инвестора. Могу сказать, что все поднятые здесь вопросы и проблемы коснулись нас напрямую. После поднятия налогов, мы прекратили бурение, сократили персонал. Теперь ожидаем, что нас добьет страховой запас. Есть риск покинуть рынок. Этого нельзя допустить». 
 
Геннадій Кобаль: «Змушений констатувати, що тенденції дійсно невтішні. По галузі спостерігаємо багато звільнень, особливо серед технічного персоналу. І це все – результат державної політики. Якщо влада не зрозуміє, що своїми діями вона руйнує стратегічну галузь, то усій країні  прийдеться дуже важко. Але будемо сподіватись, що здоровий глузд, прагматизм та воля переможуть і найближчим часом  ми отримаємо нормальні умови для розвитку газовидобувної галузі».
 
 
 
11 вересня 2015
Кореспондент