БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВидобуток газу на норвезькому континентальному шельфі в 2015 році може скласти 100 млрд куб. м

Видобуток газу на норвезькому континентальному шельфі в 2015 році може скласти 100 млрд куб. м

23 вересня 2015
Конкуренція на європейському газовому ринку, де головними гравцями є Норвегія і Росія, йде на користь як експортерам, так і споживачам. Про це в опублікованому сьогодні інтерв'ю агентству Блумберг заявив міністр нафти та енергетики Норвегії Торд Льен. "Для Європи добре, що поставки диверсифіковані, це добре також і для експортерів, - зазначив Льен. - Конкуренція корисна для норвезького газу в довгостроковій перспективі".
 
Міністр також зазначив, що цього року на Норвезькому континентальному шельфі буде видобуто близько 100 млрд куб. м природного газу, майже весь цей обсяг призначений для європейського ринку. У той же час Норвезька нафтової директорат повідомляє, що поки за 2015 в Норвегії було видобуто 75 млрд куб. м газу, а на родовищі "Троль", де зосереджені найбільші запаси газу в Північному морі, цього року буде побитий 8-річний рекорд за обсягами видобутку.
 
"Це той рівень, який ми якийсь час зможемо підтримувати, - зазначив міністр. - Тим не менш, для створення нової інфраструктури і запуску нових родовищ, які дозволять зберігати і нарощувати обсяги видобутку, знадобляться значні інвестиції". Норвезькі міністр так само підкреслив, що в ЄС, членом якого Норвегія не є, повинні бути створені економічні умови, сприятливі розвитку газової галузі. За його словами, це особливо важливо для дорогих проектів з освоєння газових запасів Баренцева моря.
 
"Збільшення частки газу в енергетиці - один з кращих способів в довгостроковій перспективі знизити обсяги викидів вуглекислого газу в атмосферу", - зазначив Льен. В результаті різкого падіння цін на нафту Норвегія за останні 12 місяців вперше в грошовому вираженні експортувала більше газу, ніж нафти. З серпня 2014 по серпень 2015 доходи норвезьких компаній від продажу газу за кордон склали 232 млрд крон/28,5 млрд. доларів за поточним курсом, в той час як за рахунок експорту нафти вони отримали лише 216 млрд. крон / 26,6 млрд. доларів. Найбільшими покупцями норвезького газу є Великобританія, Нідерланди і ФРН.
 
 
23 вересня 2015
OilCapital.ru