БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниРада відправила на повторне друге читання закон про орендній платі на видобуток газу

Рада відправила на повторне друге читання закон про орендній платі на видобуток газу

11 листопада 2015
Законом пропонується скасувати ставку в розмірі 70% і для держпідприємств
 
Верховна Рада України (ВРУ) відправила на повторне друге читання законопроект про зниження ставки рентної плати за користування надрами при видобутку корисних копалин з 70% до 14-29%. Відповідний проект закону №2835 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення" у другому читанні підтримали 205 парламентаріїв при мінімально необхідних 226.
 
За відправку законопроекту на повторне друге читання проголосували 310 нардепів. Спікер ВР Володимир Гройсман підкреслив, що законопроект розглянуть у четвер, 12 листопада.
 
Слід зазначити, що нардеп Юрій Левченко пропонував поправку, яка передбачала, що рентну ставку слід зменшити виключно на видобуток газу, призначеного для населення, а не видобувається в комерційних цілях, однак вона не набрала необхідної кількості голосів.
 
Також правкою, озвученої лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко, пропонувалося в перехідних положеннях вказати, що у зв'язку зі зниженням ренти на видобуток газу необхідно пропорційно знизити ціни на газ для населення і тарифи на послуги тепло- і водопостачання. Однак тричі вона не була підтримана нардепами (208 голосів (двічі) і 213 голосів). 
 
Крім того, поправка, озвучена нардепом Ніною Южаніною, якою пропонувалося поетопное зниження рентної ставки для "Укргазвидобування" з 70% до 29% (таку ставку пропонувалося встановити з 1 квітня 2017 року) двічі не була підтримана парламентаріями (182 голосу і 175 голосів).
 
Нагадаємо, голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що зниження рентної ставки на видобуток газу не вплине на тарифи.
 
 
11 листопада 2015
РБК-Україна