БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЧастина ренти від надрокористування повинна бути віддана в місцеві бюджети, - експерт

Частина ренти від надрокористування повинна бути віддана в місцеві бюджети, - експерт

19 листопада 2015

Сьогодні рентні платежі від користування надрами надходять до загального фонду державного бюджету. Це не дає можливості контролювати, на що саме йдуть ці кошти. Про це сьогодні в ході експертно-аналітичного круглого столу на тему «Дорожня карта забезпечення здатності представників органів місцевого самоврядування та місцевих громад реалізовувати соціально-економічні переваги проектів з розвідки і видобутку нетрадиційних вуглеводнів в Україні. Підсумки проекту», який НТЦ «Психея» проводить у Харкові, сказав радник президента асоціації «Надрокористувачі України» Максим Авраменко.
 
За його словами, сьогодні в парламенті зареєстровано 2 законопроекти, які можуть змінити цю ситуацію:
 
Законопроект №3038 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо впорядкування системи надходження та використання коштів з рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату» (Ініціатори -Белькова О.В., Хорват Р.І., Продан В.П. та ін.) Документ пропонує наступну структуру розподілу рентної плати:
 
-100% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату з надр континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони України та 95% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату з надр на материковій частині України зараховувати до загального фонду державного бюджету;
- 1,5% - до бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад;
- 1,5% - в обласні бюджети;
- 2% - до бюджетів місцевого самоврядування за місцезнаходженням (місцем розташування) відповідних ділянок надр.
 
Законопроект №3038-1 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо справедливого розподілу рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату)» (Ініціатор -Кулініч А .І.) Пропонує наступну структуру розподілу рентної плати:
- 100% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату з надр континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони України та 90% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату з надр на материковій частині України зараховувати до загального фонду державного бюджету;
- 4% - в обласні бюджети за місцем видобутку нафти, природного газу і газового конденсату;
- 5% - до районних бюджетів або бюджетів об'єднаних територіальних громад за місцем видобутку нафти, природного газу і газового конденсату;
- 1% до бюджетів місцевого самоврядування за місцем видобутку нафти, природного газу і газового конденсату.
 
Нагадаємо, сьогодні, 19 листопада, у Харкові проходить експертно-аналітичний круглий стіл на тему «Дорожня карта забезпечення здатності представників органів місцевого самоврядування та місцевих громад реалізовувати соціально-економічні переваги проектів з розвідки і видобутку нетрадиційних вуглеводнів в Україні. Підсумки проекту».
 
Організатором заходу, який проходить в стінах Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України виступає науково-технічний центр «Психея».
 
 
19 листопада 2015
http://oilreview.kiev.ua/