БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниДержгеонадра призупинила дію трьох спецдозволів на користування надрами ПАТ «Укрнафта»

Держгеонадра призупинила дію трьох спецдозволів на користування надрами ПАТ «Укрнафта»

27 сiчня 2016
Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) призупинила дію трьох спецдозволів на користування надрами, наданих ПАТ «Укрнафта» – по Голубівському (Дніпропетровська область), Юріївському (Дніпропетровська область) та Лопушнянському родовищах (Чернівецька область). Ліцензії були видані ПАТ «Укрнафта» з метою видобування вуглеводнів і зупинені у січні 2016 року через порушення – заборгованість підприємства за користування надрами перед держбюджетом.
 
Наприкінці 2015 року Держгеонадра провела 16 перевірок ПАТ «Укрнафта» по спеціальних дозволах на користування надрами. Дію спецдозволу по Ромашівському родовищу (Сумська область) Служба зупинила у грудні 2015 року за результатами перевірок. У 2016 році Держгеонадра планує здійснити додатково 12 перевірок підприємства.
 
«Наше стратегічне завдання – створювати умови для ефективної роботи галузі геологорозвідки та надрокористування в Україні. Служба має низку повноважень для реалізації державної політики в галузі, в тому числі уповноважена зупинити дію спецдозволів в разі виявлених порушень з боку компаній-ліцензіатів. Такий крок є крайнім заходом, якому передує довгий переговорний процес і робота над усуненням порушень – реструктуризація заборгованості, перегляд плану робіт тощо. Для нас важливо допомогти компаніям забезпечити безперервність робіт, особливо якщо йдеться про ключові компанії галузі, такі як ПАТ «Укрнафта», яка на сьогодні контролює 86% видобутку нафти в Україні. Разом із тим, ми маємо неухильно дотримуватися інтересів держави в галузі надрокористування і стимулювати компанії до усунення будь-яких порушень», – зазначив Микола Бояркін, т.в.о Голови Державної служби геології та надр України.
ПАТ «Укрнафта» є власником 94 дійсних спеціальних дозволів на користування надрами, з яких 83 надані з метою видобування та геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки, вуглеводнів, на території Дніпропетровської, Івано-Франківської, Львівської, Полтавської, Сумської, Харківської, Чернівецької, Чернігівської областей.
 
Згідно з чинним законодавством, у разі наявності заборгованості з плати за користування надрами, дія дозволу може бути зупинена Держгеонадрами безпосередньо або за поданням органу державної податкової служби. У червні 2015 року листом від ДФС Держгеонадра отримала інформацію щодо порушення ПАТ «Укрнафта» особливих умов спеціальних дозволів на користування надрами, наданих ПАТ «Укрнафта», а саме щодо невнесення плати за користування надрами.  
 
Держгеонадра надали ПАТ «Укрнафта» термін для усунення порушень і на початку серпня 2015 року отримали повідомлення від підприємства про укладення договорів між територіальними податковими органами та структурними підрозділами  ПАТ «Укрнафта» про розстрочення податкового боргу. У серпні 2015 року Держгеонадра відтермінувала розгляд питання щодо зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами, наданих ПАТ «Укрнафта» до 1 вересня 2015 року – у відповідь на прохання ДФС.
 
Після низки звернень з боку Держгеонадра до ДФС, станом на кінець 2015 року ДФС частково надала інформацію Держгеонадра щодо сум заборгованості ПАТ «Укрнафта» в розрізі спеціальних дозволів на користування надрами. Зокрема, інформація була надана по трьох спецдозволах (№2142, 2727, 2794), решта ж інформації – в розрізі областей, без конкретизації по дозволах. Дія саме цих трьох вищевказаних спецдозволів була призупинена Держгеонадра з наданням 30-денного терміну на усунення порушення. 
 
 
 
27 сiчня 2016
Державна служба геології та надр України