БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВолодимир Демчишин: Розділення відповідальності за видобуток газу та нафти між різними відомствами стримує розвиток галузі

Володимир Демчишин: Розділення відповідальності за видобуток газу та нафти між різними відомствами стримує розвиток галузі

17 лютого 2016
Розподіл функцій між Міненерговугілля та Мінприроди, який існує на сьогодні, позбавляє Міненерговугіллля важелів впливу на видобувників.  Зокрема йдеться про видачу спеціальних дозволів на користування родовищами, яке зараз здійснює Державна служба геології та надр України, що відноситься до сфери управління міністерства екології та природних ресурсів. Про це заявив міністр Володимир Демчишин під час засідання Групи високого рівня з реагування на проблеми інвесторів в українській енергетиці.
 
Володимр Демчишин навів приклад ситуації, що склалася з газопостачанням окремих населених пунктів на Дніпропетровщині у зв’язку з рішенням щодо зупинки спеціальних дозволів на користування низкою родовищ компанії «Укрнафта». «Проведена робота, будується перемичка 150 м, щоб завершити роботи, потрібно 3-4 дні. Протягом 10 днів ми забезпечимо газопостачання споживачів з іншого джерела, але ми не були проінформовані заздалегідь», - наголосив міністр. Він підтримав практику застосування важелів впливу та вимоги до надрокористувачів щодо виконання зобов’язань, проте зазначив, що Міненерговугіллля повинно бути проінформоване про певні дії з боку Держгеонадр.
 
Міністр навів приклад Туреччини, де ці питання належать до компетенції одного міністерства.
 
Щодо уникнення конфлікту інтересів міністр зазначив про важливість співпраці з Групою високого рівня з реагування на проблеми інвесторів в українській енергетиці інвесторами: «Такий формат, як у нас є, міг бути публічним арбітром, щоб Міністерство не зловживало повним впливом на всі сегменти з виконання виробничих функцій і контролю».
 
На необхідності розмежування повноважень з Мінприроди та надання важелів впливу Міненерговугілля на тих, хто має спеціальні дозволи на користування надрами наголосила і заступник директора Департаменту нафтогазового комплексу Тетяна Довжок. «Міністерство, відповідальне за забезпечення країни енергоресурсами, не має важелів впливу на те, хто, як і в який спосіб видає дозволи на використання надр, тоді як Держгеонадра, які видають дозволи,  не несуть жодної відповідальності за забезпечення країни газом», - зазначила Тетяна Довжок та наголосила, що необхідно запровадити нову систему видачі спеціальних дозволів. «Потрібно, щоб видачу спеціальних дозволів здійснював орган, відповідальний за видобування, адже така невідповідність, особливо в опалювальний період, може давати небажані критичні наслідки», - зауважила вона.  «Необхідно розмежувати функції двох міністерств, щоб видачу дозволів на видобування енергетичних корисних копалин здійснювало міністерство, яке відповідальне за забезпечення країни енергоресурсами». 
 
На її думу, критерієм для тих, хто має спеціальні дозволи, повинно стати збільшення видобутку, а не тільки користування надрами: «Необхідно запровадити принципово нову процедуру видачі спеціальних дозволів, яка грунтується не на бажанні потенційного надрокористувача, як це має місце сьогодні, а на відповідальності за збільшення видобутку».
 
Учасники засідання одностайно підтримали думку про необхідність залучення більшої кількості гравців на ринку видобування енергоносіїв, розгортання геологорозвідувальних робіт, збільшення кількості спеціальних дозволів на геологічне вивчення, у тому числі договорів про спільну діяльність. Під час зустрічі Міністерство прозвітувало про виконання заходів в рамках роботи Механізму оперативного реагування. Директор Департаменту стратегічного планування та європейської інтеграції М. Бно-Айріян поінформував про те, що розроблено Цільову комплексну програму реформування галузі та Дорожню карту реформ, а також досягнуто значного прогресу щодо розробки нового законодавства з метою створення ринків газу та електроенергії.
 
 
17 лютого 2017
Міністерство енергетики та вугільної промисловості України