БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниАМКУ - про аукціони Держгеонадр

АМКУ - про аукціони Держгеонадр

20 апреля 2016
У березні 2016 Державна служба геології та надр України (далі – Держгеонадра) зверталась до Антимонопольного комітету України (далі – Комітет) стосовно визначення наявності або відсутності контролю між учасниками аукціону, про що Комітетом було надано відповідь. На офіційному веб-сайті Держгеонадр у квітні 2016 року розміщено офіційну заяву з назвою «Держгеонадра спростовують недостовірну інформацію, яка прозвучала в рамках журналістської програми «Надра з молотка» (http://www.radiosvoboda.org/content/article/27647079.html). У зазначеній заяві Держгеонадра наводять спростування журналістського розслідування «Надра з молотка», посилаючись при цьому, зокрема, на те, що Комітетом проводились перевірки аукціонів та не виявлено пов’язаних осіб та інших порушень законодавства (http://geo.gov.ua/novyna/derzhgeonadra-sprostovuye-nedostovirnu-informaciyu-yaka-prozvuchala-v-ramkah-zhurnalistskoyi).
 
На жаль, у поширеній заяві Держгеонадр викладено лише частину інформації, яка містилась в листі Комітету, та на підставі цієї інформації зроблено висновок про те, що Комітетом не виявлено пов’язаних осіб. Отже, виходячи з викладеного, Антимонопольний комітет змушений викласти повний текст відповідного листа. Звертаємо увагу на те, що відповідно до законодавства про захист економічної конкуренції, Комітет визначає наявність або відсутність контролю між суб’єктами господарювання в межах розслідування справи, що в подальшому відображається у відповідному рішенні.
 
Лист Комітету, адресований Держгеонадрам, не визначає наявність або відсутність контролю між учасниками аукціонів, а лише засвідчує відсутність такого рішення в Комітеті.
Некоректними є також твердження Держгеонадр про перевірку Комітетом аукціонів та про відсутність ознак порушення під час проведення аукціонів. Відповідно до Законів України «Про Антимонопольний комітет України», «Про захист економічної конкуренції» та інших нормативно-правових актів об’єктом перевірки можуть бути лише суб’єкти господарювання, учасники аукціону у цьому випадку, а не самі аукціони.
 
На сьогодні Антимонопольним комітетом здійснюється дослідження щодо дотримання законодавства про захист економічної конкуренції під час проведення аукціонів у 2016 році та більш раннього періоду.
 
 
20 апреля 2016
АМКУ