БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниУ Держгеонадрах кажуть, що завдяки їх зусиллям уряд прийняв реформаторську постанову

У Держгеонадрах кажуть, що завдяки їх зусиллям уряд прийняв реформаторську постанову

21 квітня 2016
Про реформи у геологічній галузі, які несуть в собі зміни, прийняті до постанов №615 та №594, говорили на брифінгу Державної служби геології та надр України. Т.в.о. Голови Держгеонадра Микола Бояркін відкрив зустріч тезою, що геологічна служба домоглась реформ у своїй галузі. Зміни, які обговорювали на зустрічі з журналістами, за словами керівництва Служби, сприяють реформування секторунадрокористування; скасуванню преференції на отримання спецдозволів для підприємств з державною часткою; удосконаленню норми порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами та порядку проведення аукціонів тощо. Над цими змінами фахівці Держгеонадр активно працювали впродовж майже двох років.
 
Держгеонадра стала ініціатором впровадження світової практики – відкритих аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами.
 
«Нові правила проведення аукціонів – це прозорість, відкритість, конкурентоспроможність. Це виклик корупції. І попри те, що йде опір відкритій системі видачі спецдозволів, такі торги вже показали свою ефективність. За підсумками 2015 року в бюджет від проведення аукціонів надійшло понад 44 млн грн. За три місяці цього року – ще 12,5 млн грн», –каже Микола Бояркін, т.в.о. голови Державної служби геології та надр України.
 
Метою реформування є те, що Держслужба геології та надр повинна стати сервісною службою для надрокористувача. Для цього узаконили чимало змін.
 
«По-перше, змінився строк. Раніше надрокористувач з моменту подачі заявки мав лише 30 днів на підготовку до аукціону, тепер – 75 днів. По-друге, аукціон абсолютно відкритий. На ньому можуть бути присутніми ЗМІ, громадські організації. Вперше запроваджено онлайн-трансляцію, – пояснює Ірина Супрун, радник з юридичних питань голови Державної служби геології та надр України. – По-третє, прийняті зміни до Постанови №594 про відкриття інформації про кінцевого бенефіціара. Тепер всі зацікавлені матимуть повну інформацію про підприємство та його власника, що дозволяє приймати більш об’єктивне рішення про допущення до торгів».
 
Також змінені умови, за яких працюють надрокористувачі поза аукціоном, зокрема зняті державні преференції, скасовано дублююче погодження.
 
«Цією постановою зменшено кількість підстав для отримання спецдозволу поза аукціоном. Відтепер лише державні акціонерні компанії, де частка становить виключно 100%, мають право на отримання спецдозволу поза аукціоном. Також, якщо раніше для отримання спецдозволу були потрібні три погодження, то тепер лише два –від облради та Мінприроди», – пояснює юрист Ірина Супрун.
 
А процедура подання документів стала більш прозорою – уся інформація буде висвітлена на сайті Держгеонадр. За словами керівника Держгеонадр Миколи Бояркіна, тепер будь-хто може побачити на сайті інформацію хто і коли подав документи; які рішення прийняли щодо видачі спецдозволу; відмови по наданню спецдозволу будуть конкретизовані.
 
Окрім цього, дуже важливе врегулювання відносин у правовому полі з місцевими радами. «Раніше відповіді від обласних рад могли очікуватись роками, зараз встановлені стислі строки в 90 днів. Цей принцип мовчазної згоди запровадили ще в грудні минулого року. Тобто, якщо за 90 днів депутати не приймають жодного рішення, то Держгеонадра вважає це рішення позитивним на користь надрокористувача. Це стимулює до роботи владу на місцях», – резюмував тему відносно взаємодії з обласними радами керівник Держгеонадр Микола Бояркін.
 
Треба зазначити, що т.в.о.Голови Держгеонадра Микола Бояркін та його радник з юридичних питань Ірина Супрун говорили і про аспекти, які потребують вдосконалення. Зокрема, мова йшла про положення, відносно реорганізації. Цей пункт був виключений з цієї редакції як цього потребує закон про дозвільну систему. Позитивний момент цього пункту в тому, що він виключає можливість виведення з держвласності(тобто корупційну складову). Але і несе негативні наслідки: при зміні юридично-правової форми, підприємство втрачає ліцензії і змушено отримувати всі погодженні знову.
 
Дискусійним моментом спікери ще назвали зміну в постанові №615, яка унеможливлює отримання спецдозволу поза аукціоном, за наявністю ЦМК. Цей пункт скасовано.Окрім позитивних змін,керівник Служби Микола Бояркін також вбачає і мінуси цього рішення, а саме той факт, що компанії, які дійсно мають замкнені цикли виробництва (шахти, ГЗК тощо), втрачають можливість отримати ліцензію поза аукціоном. Наразі, ці питання для Держгеонадра відкриті, - резюмувавБояркін, - і будуть доопрацьовуватися.
 
Довідка:
 
Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 р. № 594 і від 30 травня 2011 р. № 615 та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України» схвалив Кабінет Міністрів України 6 квітня 2016 року.
 
Зазначений проект розробили Держгеонадра та Мінприроди на виконання:
 
• Плану заходів щодо реформування газового сектору (щодо впровадження кращої світової практики з питань прозорості аукціонів для залучення приватних інвестицій у видобуток вуглеводнів);
 
• Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку «Україна-2020» у 2015 році (щодо скасування преференції на отримання спецдозволів для підприємств з державною часткою).
 
• Схвалена редакція проекту підготовлена з урахуванням пропозицій Мінекономрозвитку, Мінфіну, ДРС, державних підприємств, бізнесу, громадських організацій.
 
• Проект удосконалює норми порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами та порядку проведення аукціонів з їх продажу, виключає з них норми, що можуть встановити непрозорі правила для суб’єктів господарювання, створює сприятливі умови для забезпечення прозорості аукціонів для залучення приватних інвестицій у видобуток вуглеводнів.
 
• Також проектом усувається надлишок регулювання отримання спецдозволів, скорочуються погодження, пропонується висвітлювати через сайт дозвільну процедуру та прийняття рішень, скорочує підстави отримання спецдозволів без аукціону, що дозволить поповнити державний бюджет, а також приводить порядки надання спецдозволів та проведення аукціонів у відповідність до останніх змін у законодавстві.
 
• Крім того, положення проекту спрямовано на імплементацію Директиви Ради ЄС № 94/22/ЄС «Про умови надання та використання дозволів на пошук, розвідування та видобуток вуглеводнів».
 
 
21 квітня 2016
"Українська енергетика"