БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниАзербайджан добув майже 400 млн тонн нафти Azeri Light та 70 млрд кубометрів газу

Азербайджан добув майже 400 млн тонн нафти Azeri Light та 70 млрд кубометрів газу

25 квітня 2016
З початку видобутку першої нафти - з листопада 1997 го і по квітень поточного року з блоку нафтових родовищ "Азері-Чираг-Гюнешлі" видобуто 393 мільйона тонн нафти, з яких 218 мільйонів тонн припали на частку прибуткової нафти Азербайджану, сказав в понеділок перший віце -президент азербайджанської держкомпанії SOCAR Хошбахт Юсіфзаде на що проходить в Баку міжнародної конференції SOCAR "Каспій і Центральна Азія - торгівля, логістика, нафтопереробка і нафтохімія".
 
За його словами, видобуток на блоці ведеться з 91 свердловини. "За цей же період видобуток попутного газу на АЧГ склала 118 мільярдів кубометрів. Щоденний видобуток з блоку зараз становить 90 тисяч тонн нафти і 36 мільйонів кубометрів газу", - сказав Юсіфзаде. За словами першого віце-президента, за перший квартал з блоку видобуто вісім мільйонів тонн нафти, з яких 5,3 мільйона тонн - прибуткова нафта Азербайджану. "Частка прибутковою нафти за цей період склала 66 відсотків, і в подальшому вона буде збільшуватися", - сказав Юсіфзаде.
 
За його словами, з 407 мільйонів тонн нафти, експортованої Азербайджаном, 299 мільйонів тонн припали на експорт по трубопроводу Баку-Тбілісі-Джейхан (БТД). "Решта частки припала на трубопроводи Баку-Супса (76 мільйонів тонн нафти), Баку-Новоросійськ (11 мільйонів тонн) і залізницю (21 мільйон тонн)", - сказав Юсіфзаде.
 
За його словами, з іншого азербайджанського великого - газового родовища "Шах Деніз" з початку експлуатації видобуто 70 мільярдів кубометрів газу і 18 мільйонів тонн конденсату. Перший віце-президент сказав, що протягом першого кварталу експорт газу з родовища "Шах Деніз" в Грузію склав 2,5 мільйона кубометрів на добу, до Туреччини - 18,2 мільйона кубометрів на добу. Щодобовий видобуток газу на "Шах Деніз" становить 30 мільйонів кубометрів газу. З восьми свердловин родовища щодоби видобувається сім тисяч тонн конденсату.
 
Запаси родовища "Шах Деніз" оцінюються в 1,2 трильйона кубометрів газу. Геологічні запаси нафти на блоці АЧГ становлять понад два мільярди тонн, з яких понад мільярд тонн - запаси.
 
 
25 квітня 2016
Тренд.az