БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниВпровадження ІПВГ в Лебединському районі Сумщини привертає увагу до вирішення проблем соціальної інфраструктури

Впровадження ІПВГ в Лебединському районі Сумщини привертає увагу до вирішення проблем соціальної інфраструктури

25 травня 2016
Як відомо, на території Лебединського району розташоване Новотроїцьке газоконденсатне родовище, яке експлуатується з 1974 року. На даний час родовище розробляє ГПУ «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування». Якими є стосунки між видобувними компаніями та мешканцями громад? Які проблеми існують у регіоні та чи є механізми щодо їхнього вирішення? Чи має можливість громадськість взагалі ділитися та отримувати допомогу від влади та видобувних компаній для вирішення існуючих проблем? Актуальність цих питань не викливає жодного зауваження. Але поширення інформації та комунікація між представниками громадськості, влади та видобувних компаній відбувається вкрай рідко та не може охопити величезне коло нагальнихтруднощів. 
Для налагодження конструктивної бесіди 19 травня 2016 року в м. Лебедин Сумської області відбувся робочий круглий стіл «Прозорість видобутку вуглеводнів Лебединського району та її важливість для громад». Захід організовано ГО «НОВА Енергія» (м.Харків) за підтримки Лебединської районної державної адміністрації в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародногорозвитку (USAID).
 
В роботі круглого столу  взяли участь голова Лебединської районної ради Василь Калита, голова районної державної адміністрації Віктор Химич, начальник відділу природно-заповідного фонду та довкілля департаменту екології, природних ресурсів та паливно-енергетичного комплексу Сумської облдержадміністрації Григорій Дудченко, голови сільських рад, на території яких здійснюється видобуток вуглеводнів, Лебединського та Липоводолинського районів, голова ГО «Нова Енергія» Віталій Філенко та представники засобів масової інформації.
 
Привітав учасників круглого столу голова Лебединської районної державної адміністрації ВікторХимич. Віктор Химич розповів про газовидобувну галузь Лебединського району, зазначивши: «На території Лебединського району поблизу села Кам’яне перебуває Новотроїцьке газоконденсатне родовище, розробку якого веде газопромислове управління «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування.
 
Виробничу діяльність здійснює Новотроїцька установка комплексної підготовки газу Гадяцького цеху з видобутку нафти, газу та конденсату. Основними проблемами віддіяльності підприємств газовидобування є зниження рівня та погіршення якості води питного горизонту. Важковаговий транспорт підприємств в значній мірі впливає на руйнування асфальтного покриття дороги загального користування обласного значення та комунальні дороги селища Кам’яне. Однією з найнебезпечніших проблем є підвищений рівень онкологічних захворювань. Рівень захворюваності на онкопатологію з моменту початку роботи підприємств зріс на 25%. Жителі селища Кам’яне перебувають в стані страху за своє здоров’я, але вирішенням вищезгаданих проблем не займаються державні органи правління та підприємства, діяльність яких розгорнута на території поблизу селища». Після чого було презентовано Перший звіт Ініціативи прозорості видобувних галузей (UAEITI), а також обговорено перспективи та особливості співпраці при підготовці нового звіту.
 
Під час засідання круглого столу  розгорнулася дискусія щодо непрозорої роботи нафтогазовидобувних підприємств на території регіону, якіспромоглися «загубити» міст. Міст через р. Пселбіля с. Кам’яне свого часу знаходився на балансі ГПУ «Полтавагазвидобування» і використовувався важковаговим транспортом підприємства, але коли прийшов час його ремонтувати, то під «маскою» реорганізації він був виведений з основних фондів підприємства. Тепер посеред району є міст, якого ні в кого не має не балансі і навіть при бажанні місцева влада або райавтодор не мають права використовувати кошти на його ремонт та експлуатацію. За словами голови районної ради Василя Калити, обговорення цих важливих питань має певною мірою вплинути на ставлення видобувних компаній до проблем територіальних громад.
 
Ініціативу з підвищення прозорості видобувних галузей в Україні (UAEITI)  впроваджено з метою зниження соціального напруження та підвищення ефективності управління видобувною галуззю в Україні. UAEITI — це стандарт прозорого управління у видобувних галузях, що дозволяє покращити конкурентоспроможність та інвестиційний клімат регіону, сприяючий сталому розвитку громад. Захід проведено за підтримки американського народу в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).
 
 
25 травня 2016
UAEITI