БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниЗміцнення місцевої фінансової ініціативи Сумщини

Зміцнення місцевої фінансової ініціативи Сумщини

23 червня 2016
Шляхи та інструменти залучення громадян до прийняття життєво важливих проектів для територіальних громад обговорювали 17 червня 2016 року у м. Сумипід час семінару «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи». Захід було організовано з метою розвитоку потенціалу неурядових організацій, громадськості та регіональних ЗМІ щодо моніторингу бюджетних процесів, пов’язаних з платежами від видобувних компаній, участі у визначенні проектів, необхідних для розвитку регіональної інфраструктури та захисту навколишнього природного середовища
 
Участь у семінарі взяли не лише журналісти й громадські активісти, а й не байдужі представники обласної ради, обласної адміністрації та районних рад та, депутати різних рівнів.
 
Під час семінару було розглянуто ряд важливих питань стосовно ініціативи прозорості видобувних галузей, бюджету участі та сталого енергетичного розвитку.
 
Олена Агапова розповіла про реалізацію спецдозволів для видобувних компаній і що чекає на Сумщину в майбутньому: «Більшість ліцензій на використання надр видавалися в Україні державним компаніям у 1995-1997 року і саме зараз добігає 20-ти річний термін їх дії. Громади вже побачили з якими проблемами від нафто-газовидобутку вони можуть зіткнутися. Тому мають чітко прописати свої вимоги до видобувних компаній під час проведення громадських слухань та видачі погоджень».
 

Олена Крайнюк проінформувала слухачів про необхідність реалізації системи оподаткування виробничих компаній у контексті бюджетної децентралізації : «Ресурсні надра належать народу України. Рентна плата за використання природних ресурсів повністю надходить до бюджету держави,  але потім неможливо прослідкувати за ефективністю та справедливістю їх використання» - зауважила Олена Крайнюк.
 
З 2015 року в Україні розпочато процесвпровадження бюджету участі. Наталія Винниченко поділилась досвідом в сфері партисипативного бюджету: «Більшість реформ не буде погоджено без ініціативи громади. Бюджет участі має багато переваг, а саме: формування довіри громади; взаємодія між місцевою владою та громадськістю; залучення населення до вирішення важливих соціальних питань».
 
На території Сумської області практику партисипативного бюджету починають впроваджувати два міста: Ромни та Суми. Віталій Филенко додав, що необхідно проводити семінари, тренінги для залучення громадян до вирішення територіальних проблем та зміни мислення громадян.
 
Семінар було організовано ГО «НОВА Енергія» в рамках проекту «Зміцненнямісцевоїфінансовоїініціативи (ЗМФІ-II) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).
 
 
 
 
23 червня 2016
UA EITI