БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниРинкова ціна на газ дозволить модернізувати енергосистему, зменшити споживання енергоресурсів, збільшити видобуток газу, побороти корупцію та досягнути енергонезалежності країни, - Володимир Гройсман

Ринкова ціна на газ дозволить модернізувати енергосистему, зменшити споживання енергоресурсів, збільшити видобуток газу, побороти корупцію та досягнути енергонезалежності країни, - Володимир Гройсман

22 липня 2016
Існування ринкової ціни на газ в Україні дозволить модернізувати житлово-комунальне господарство країни, зменшити споживання енергоресурсів, збільшити видобуток вітчизняного газу, побороти корупцію у нафтогазовій сфері, що у перспективі забезпечить досягнення енергетичної незалежності країни. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на семінарі для регіональних ЗМІ з питань енергоефективності та тарифної політики Уряду у четвер.
 
"Наше рішення було наступне - чесне, прозоре ціноутворення, ринкова ціна на біржі, гранична вартість не більше 6879 грн. За кожну людину, яка потребує захисту і має невеликий дохід, заплатить держава, а всі інші будуть платити ринкову ціну. Все, що отримає нафтогазовий сектор, ми будемо реінвестувати у власний видобуток газу і модернізацію енергетичної системи. Це побудує реально енергонезалежну країну", - підкреслив Володимир Гройсман.
 
Прем’єр-міністр наголосив, що встановлена ринкова ціна на газ є граничною. Завдяки цьому ціна на газ в Україні, як і на іноземний газ, визначається європейським ринком, а не ціною, встановленою у контракті. Раніше газ коштував нижче, аніж була його реальна вартість, зауважив Володимир Гройсман. "Це давало можливість тим, хто "опікувався" питаннями газу, закуповувати його за копійки і продавати його надзвичайно дорожче. Для цього було дві мети: власне збагачення і загравання з людьми начебто через низькі тарифи", - підкреслив він. При цьому занижена ціна на газ все одно компенсувалася НАК "Нафтогаз" із державного бюджету.
 
Як наслідок, нафтогазовий сектор був надзвичайно корупційним, зарегульованим, а житлово-комунальне господарство в Україні доводилося до зубожіння. За словами Володимира Гройсмана, діюча система знищувала українську енергетичну незалежність. "Маючи ринкову ціну на газ, при тому, що ми переможемо корупцію, створюємо ринкові умови для зменшення споживання, ми можемо споживати менше енергоресурсів в 2-3 рази і сплачувати у 2-3 рази менше. Але для цього треба інвестувати в енергетичну систему для того, щоб модернізувати, і за 2-3 роки ми станемо більше енергонезалежними, енергоефективними і середній рахунок буде зменшений, тому що споживання буде зменшене", - заявив Володимир Гройсман.
 
При цьому ті громадяни, які мають невисокий дохід та потребують захисту після запровадження граничної ринкової ціни на газ в країні, отримають допомогу від держави через механізм безповоротної адресної підтримки. Система надання субсидій розраховується відносно до доходу громадян, зауважив Голова Уряду.
 
Володимир Гройсман закликав користуватися калькулятором субсидій на сайті Міністерства соціальної політики, який допоможе розрахувати витрати громадян на житлово-комунальні послуги. Наступним кроком Уряду стане монетизація субсидій, яку можливо запровадити вже наступного року, зауважив Прем’єр-міністр. "Наше завдання - дати адресну допомогу не багатому, а бідному, тому, у кого немає сьогодні ресурсів, щоби заплатити повну ціну. І тим часом, поки ми будемо компенсувати, маємо проводити модернізацію", - зазначив Володимир Гройсман.
 
Прем’єр-міністр зауважив, що Україна має значний потенціал до збільшення видобутку газу в Україні. Натомість, Україна раніше закуповувала газ за контрактом у Російської Федерації, що збільшувало її енергетичну залежність. "Видобування газу падає, ми залишаємося енергонеефективними, більше споживаємо і втрачаємо будь-яку конкурентність. Наша залежність зростає, кошти у бюджеті, які мають йти на компенсацію, зростають, - це шлях в нікуди", - підкреслив він.
 
Володимир Гройсман зауважив, що Україна має значне споживання газу, і разом з великою енергетичною залежністю це забирає можливості країни до конкурентного розвитку, змушує витрачати шалені ресурси на заощадження. "У нас є великі резерви, використовуючи які ми можемо досягти декількох речей, зокрема і нашої енергетичної незалежності", - підкреслив він.
 
Серед інших заходів, спрямованих на досягнення енергоефективності країни, Прем’єр-міністр навів приклади, що Уряд призначив наглядову раду НАК "Нафтогаз". Також було затверджено концепцію розвитку гідроенергетики в Україні, обсяг виробленої енергії від якої має потенціал зростання майже удвічі – з 8,6% до 15,5% у балансі виробленої електроенергії країни. Також в Україні є потенціал розвитку альтернативної, атомної енергетики, зауважив Володимир Гройсман.
 
Крім того, Уряд ухвалив концепцію створення Фонду енергоефективності. Прем’єр-міністр зауважив, що за результатами його візиту до Брюсселя Європейський Союз готовий підтримувати Україну у створенні такого фонду. За його словами, розвиток сфери енергоефективності у країні може забезпечити створення 50-70 тисяч нових робочих місць.
Такі заходи дозволять стимулювати розвиток національної економіки, що є передумовою побудови сильної країни та підвищення якості життя людей. "Тільки через розвиток економіки буде зростання доходів до бюджету, через доходи до бюджету ми зможемо підвищувати заробітні плати соціально значущим сферам і пенсію пенсіонерам", - наголосив Володимир Гройсман.
 
 
22 липня 2016
Офіційний сайт КМУ