БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейУ Польщі прийнято законодавчі основи видобутку сланцевого газу

У Польщі прийнято законодавчі основи видобутку сланцевого газу

25 липня 2014

 

В п'ятницю 25 липня Сейм Польщі прийняв проект закону про оподаткування видобутку сланцевого газу. Раніше, в червні був прийнятий закон про геології, який спрощує видачу ліцензій для компаній, що займаються пошуком родовищ сланцевого газу. На думку уряду республіки, нові закони наблизять початок видобутку газу. 
 
Згідно з прийнятими в п'ятницю законопроектам, компанії, які мають намір добувати в Польщі сланцевий газ, будуть обкладатися спеціальним податком з 2020 року. Мова йде про так звану сировинної ренті, яка складе близько 40 відсотків прибутку від видобутку газу. Закон передбачає, що оплата за експлуатацію родовищ, яка надходить до бюджету гмін, повітів, воєводств та Національного фонду охорони навколишнього середовища та водного господарства, зросте з 6 злотих до 24 злотих за тисячу кубометрів у разі газу і з 36 злотих до 50 злотих за тонну в випадку нафти. 
 
І хоча, з одного боку, промисловці підкреслюють, що прийняття закону вінчає тривалий законодавчий процес і створює більшу прозорість для інвестицій, з іншого, критикують введення податків. Голова найбільшої газової компанії PGNiG Маріуш Завиша ще в червні повідомив, що після змін в оподаткуванні видобутку вуглеводневої сировини прибуток компаній може зменшитися на 1,2 млрд злотих на рік. «Відбулися зміни в геологічному і гірському законах. Те, що безпосередньо стосується нас, це чотирикратне збільшення експлуатаційних оплат. Сюди можна додати закон про спеціальний податок на вуглеводні. Все вказує на те, що наші відрахування до бюджету зростуть! »- Сказав Завіша. 
 
«Закон передбачає нові податки, а це разом з іншими оплатами, збільшеними раніше, швидше за все, ускладнить систему оподаткування, ускладнюючи компаніям ведення бізнесу в Польщі», - вважає Мартін Зенба, генеральний директор Організації польської геологорозвідувальної та добувної промисловості. 
 
На сьогоднішній день, за словами заступника міністра навколишнього середовища Славоміра Бродзіньского, в Польщі вже вироблено 64 пробних буріння. Це не так багато, зважаючи на той факт, що в США рахунок йде на сотні свердловин. На це рік заплановано буріння ще близько 20 свердловин. 
 
Розвідувальні роботи в Польщі тривають, і, на думку частини експертів, цей рік може виявитися ключовими для польського сланцевого газу. Буріння, яке проведуть за цей час, дадуть відповідь на питання, чи можлива комерційна видобуток газу. «Вважаю, що найближчі два роки будуть вирішальними для розробки сланцевого газу в Польщі. Якщо буріння в цьому році дасть негативний результат, проект почне затихати, так як різноманітним інвесторам все важче буде знаходити фінансові кошти на продовження пошуків. Якщо ж результати розвідки будуть позитивними, то пошуки навпаки прискоряться », - розповідає Павло поправити, експерт Інституту енергетичних досліджень. 
 
Міжрегіональна екологічна громадська організація «Зелений Фронт», яку представляє в Польщі Олексій Ковтун, висловлює стурбованість у зв'язку з планами почати промисловий видобуток сланцевого газу на кордоні з Росією близько Калінінградської області. 
 
«Технологія гідророзриву пласта є потенційно небезпечною для навколишнього середовища. Майже напевно постраждає якість грунтових вод. Напевно використовувані при видобутку хімічні реагенти з грунтовими водами і річками внесуть свій вклад і у забруднення Балтійського моря. Ми дуже розраховуємо на те, що польська влада й потенційні інвестори переорієнтуються на використання інших видів джерел енергії », - відзначає Олег Іванов, голова регіонального відділення екологічної організації в Калінінградській області. 
 
25 липня 2014
www.geonews.com.ua