БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейАктивізовано роботу над проектом Кодексу України про надра

Активізовано роботу над проектом Кодексу України про надра

12 серпня 2014

4 серпня в Міністерстві екології та природних ресурсів України відбулась нарада Робочої групи щодо врегулювання спірних питань, які виникають під час процедури погодження положень проекту Кодексу України.

10 квітня 2014 року Кабінетом Міністрів України прийнято Протокольне рішення про прискорення подання до Кабінету Міністрів України проекту Кодексу України про надра.
 
На виконання даного протокольного рішення Міністерством екології та природних ресурсів України прийнято рішення про створення робочої групи. Представники Федерації включені до складу Робочої групи та активно відстоюють права та інтереси роботодавців на етапі погодження проекту.
 
Федерація роботодавців гірників України, виражаючи консолідовану думку підприємств галузі, продовжує принципово стояти на питаннях врахування зауважень роботодавців щодо виключення обов’язку проведення наукового супроводження і моніторингу особливих умов користування надрами та на необхідності приведення проекту Кодексу у відповідність до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». 
 
 
Також до протоколу розбіжностей потрапили наступні питання:
 
Цілий ряд представників з Міністерства промислової політики України, Асоціації «Укррудпром» та великих іноземних надрокористувачів (наприклад, Shell, Chevron) висловили сумніви щодо раціональності самої концепції визначення надрокористувача за результатами конкурсу, альтернативу вбачаючи в проведенні аукціонів.
 
Викликало ряд дискусій  питання конкретизації в тесті проекту Кодексу чіткого складу комісії, що визначатиме надрокористувача. Відповідно до редакції проекту, що розглядався на нараді робочої групи, склад комісії, умови проведення конкурсу; визначення переможця покладено на Держгеонадра, що потенційно створює умови для зловживання та непрозорості процедури визначення надрокористувача.
 
Федерацією висловлено, а рядом представників державних органів підтримано, зауваження щодо неможливості в договірних відносинах (а проектом кодексу передбачено замість спеціального дозволу на користування надрами укладання договору про надрокористування) одностороннього розірвання договору, що фактично означає зупинення виробництва. Дані питання можуть бути і мають вирішуватись виключно за рішенням суду.
 
Також, як підтримку так і аргументи проти знайшло питання обов’язку консервації та ліквідації гірничодобувних об’єктів. З точки зору необхідності захисту навколишнього природного середовища та мінімізації наслідків надрокористування (приводився приклад ситуації з затоплення Калушського кар’єру) здійснювати усунення наслідків надрокористування мав би надрокористувач. Надрокористувачі висловилися на підтримку даної норми.
 
Але запропонований механізм відрахування внесків до спільного державного фонду, що виділятиме кошти на консервацію та ліквідацію гірничодобувних об’єктів, викликав ряд дискусій та сумнівів щодо прозорості роботи такого фонду.
 
З метою доопрацювання проекту наступна нарада щодо врегулювання спірних питань, які виникають під час процедури погодження положень проекту Кодексу України відбудеться через тиждень.
 
Федерацією не буде надано погодження проекту Кодексу без врахування принципових для надрокористувачів питань.
 
12 серпня 2014
Офіційний сайт Федерації роботодавців гірників України