БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейКитай бачить хороші перспективи видобутку сланцевого газу

Китай бачить хороші перспективи видобутку сланцевого газу

 

Найбільші нафтогазові компанії Китаю бачать хороші перспективи видобутку сланцевого газу завдяки зниженню витрат, але не пророкують бум видобутку найближчим часом. Про єтом повідомляє Reuters. 
 
Китай, який володіє, згідно з експертними оцінками, найбільшими в світі теоретично вилучаються запасами сланцевого газу, сподівається повторити успіх США в цій сфері, але експерти попереджають, що здійснити задумане буде нелегко через дефіцит водних ресурсів, складного геологічної будови покладів і нерозвинену інфраструктуру. Але на цьому тижні керівництво найбільших нафтогазових компаній Китаю Sinopec Corp і PetroChina з оптимізмом говорило про потенціал сланцевого газу, вказуючи на стрімке зниження вартості буріння і зростання цін на газ на внутрішньому ринку, тоді як два роки тому топ-менеджери частіше згадували про що стоять перед ними проблемах. 
 
"США знадобилося чотири роки для виходу на повномасштабну здобич. Ми перебуваємо на ранньому етапі, але нам не знадобиться три десятиліття. Собівартість буде різко падати. Ми виявили широкі можливості для зниження собівартості ... Внутрішні ціни на газ зростають, і ці два фактори будуть сприяти зростанню інвестицій ", - сказав журналістам глава Sinopec Фу Чен Юй після публікації проміжних результатів компанії. Він зазначив, що вартість буріння на приналежному компанії родовищі на південному заході Китаю поступово знизилася до 60 мільйонів юанів ($ 9,8 мільйона) за свердловину. Це вдвічі більше, ніж в США, але значно менше в порівнянні з 100 мільйонами юанів кілька років тому, кажуть аналітики. 
 
На думку Фу, через три-п'ять років вартість свердловини знизиться до 50 мільйонів юанів завдяки підвищенню навичок і досвіду. PetroChina має намір витратити цього року 7 мільярдів юанів на розробку запасів сланцевого газу, повідомив журналістам президент компанії Ван Дун Цзінь. За його словами, кожна свердловина обходиться компанії в 55 мільйонів юанів, і вона прагне знизити собівартість до менш ніж 50 мільйонів юанів. Час буріння кожної свердловини скоротилося з 80 днів до 45, сказав Ван. 
 
Обидва керівники виключили можливість різкого підвищення видобутку сланцевого газу в найближчому майбутньому, так як для цього потрібне подальше зниження вартості та зростання цін на газ. На початку серпня Китай вдвічі знизив прогноз видобутку сланцевого газу в 2020 році: до 30 мільярдів кубометрів з планованих в 2012 році 60-80 мільярдів. 
 
На приналежному компанії родовищі Sinopec планує до кінця 2015 року мати можливість видобувати 5 мільярдів кубометрів на рік, а до кінця 2017 - 10 мільярдів. PetroChina хоче мати видобувні потужності в 2,6 мільярда кубометрів до кінця 2015 року і обійти Sinopec з видобутку сланцевого газу протягом кількох наступних років. "Ми впевнені, що досягнемо прориву в розробці сланцевого газу в Китаї", - пообіцяв глава PetroChina Ван. 
 
29 серпня 2014 
Український Бізнес Ресурс