БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейShell продала 4 сухопутних родовища в Нігерії

Shell продала 4 сухопутних родовища в Нігерії

05 вересня 2014

 

Royal Dutch Shell оголосила, що досягла угод про продаж чотирьох наземних родовищ в Нігерії. У 2013 р Shell виставила на продаж свою 30% частку в нафтових блоках в дельті Нігеру - ліцензійних ділянках 18, 24, 25, 29, а також магістральному трубопроводі Nembe Creek Trunk Line. Про це повідомляє Reuters. 
 
«Ми підписали договори купівлі-продажу на деякі нафтові ліцензії, але не на всі, які ми прагнемо продати», - заявив прес-секретар компанії. Продаючи активи, Shell відмовляється від наземної видобутку в Нігерії, де злодійство нафти досягло промислових масштабів, і компанії доводиться вирішувати проблеми безпеки і витоків нафти. 
 
Політичні міркування також приймаються в розрахунок. Уряд Нігерії прагне передати наземну видобуток в руки вітчизняних нафтових компаній, залишивши великим іноземним гравцям більш важкі і капіталомісткі проекти на глибоководному шельфі. Генеральний директор Guaranty Trust Bank, який входить до числа фінансових установ, що фінансують угоди з Shell, Сьогун Агбадже заявив, що дві угоди будуть закриті протягом двох найближчих місяців. 
 
Інші компанії, включаючи Total, Eni і Chevron, теж шукають можливість позбутися від нігерійських активів. ConocoPhillips в липні підписала угоду вартістю $ 1,5 млрд з нігерійської компанією Oando. Подробиці, що стосуються вартості угод Shell і термінів закриття цих угод, невідомі. На закриття операції Oando з ConocoPhillips пішло понад півтора року. 
 
Total і Eni теж хочуть заробити на продажу 10% і 5% в цих активах. Компанія Shell Petroleum Development Corporation (SPDC) є СП, в якому Нігерійська національна нафтова корпорація (NNPC) контролює 55%, а решта 45% поділені між Shell, Total і Eni. При цьому Shell є оператором проектів. Газета Financial Times, посилаючись на джерела в банківських колах, стверджує, що Shell близька до продажу активів нігерійським компаніям приблизно за $ 5 млрд. 
 
У березні повідомлялося, що нігерійські компанії Taleveras і Aiteo запропонували найбільшу суму - $ 2,85 млрд - за ліцензійну ділянку 29, найбільше з чотирьох родовищ. За словами двох джерел на ринку, Aiteo виграла аукціон, проте невідомо, чи продовжують дві компанії діяти як партнери. Джерело в банківських колах припустив, що Aiteo, можливо, діє без Taleveras. 
 
За словами топ-менеджера однієї з нігерійських нафтових компаній, консорціум на чолі з Pan Ocean Oil Corporation запропонував за ділянку 24 близько $ 1 млрд. Пропозиція грунтується на ціні близько $ 10 / бар. запасів, за аналогією з операцією Oando. Він назвав ціну високою, «враховуючи проблеми з трубопроводом». Джерело агентства в банківських колах стверджує, що про покупку ділянки 25 вже остаточно домовилася компанія Crestar. 
 
Кому дісталася ділянка 18, невідомо, однак Financial Times повідомила, що новим власником став Eroton - консорціум компаній Midwest Oil and Gas і Mart Resources. Багато на нігерійському ринку вважають, що Shell хоче продати також ліцензійні ділянки 11 і 17 в районі Огоніленд в дельті Нігера, щодо якого Комісія ООН з охорони навколишнього середовища та правозахисні організації різко критикують компанію за неадекватну ліквідацію наслідків розливів нафти. Нагадаємо, що в березні Shell оголосила про закриття основного експортного нафтотерміналу в Нігерії у зв'язку з витоками в підвідному трубопроводі. 
 
5 вересня 2014 
OilNews