БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейДо 2020 року Азербайджан почне розробку родовищ сланцевого газу

До 2020 року Азербайджан почне розробку родовищ сланцевого газу

10 вересня 2014

 

До 2020 року Азербайджан почне розробку родовищ сланцевого газу. Про це деякий час назад заявило керівництво SOCAR. В Азербайджані є кілька перспективних територій, де можна почати геолого-розвідувальні роботи - це, головним чином, Гобустанський і Шемахінскій райони. В даний час вже ведуться переговори між SOCAR і відомими іноземними компаніями про початок розвідки родовищ сланцевого газу, - пише Haqqin.az. 
 
Новина ця не залишилося непоміченою в енергетичних колах - причому, не тільки в Баку, але і в багатьох інших країнах. Все-таки Азербайджан - один з помітних гравців міжнародного енергетичного ринку, і будь-які новини звідси користуються підвищеним попитом. Інформація про те, що Азербайджан має намір зробити ставку на сланцевий газ, як і слід було очікувати, породила різні коментарі. Хтось із експертів порадів за місцевих енергетиків, які не бояться брати на озброєння передовий досвід видобутку ресурсів. Хтось, навпаки, висловив чималий скепсис, обумовлений тим, що сланцеві технології - до сих пір дорогі, ризиковані та екологічно сумнівні, в той час як в розпорядженні Баку є природний газ і нафту з давно і надійно відпрацьованими технологіями видобутку. 
 
Що ж чекає Азербайджан в цьому новому енергетичному поході? У піку скептикам зауважимо: сланцева революція - це вже не фантастика, а реальність. Прогресивна технологія гідророзриву, що дозволяє витягувати газ і нафту із сланцевих порід, неабияк перекроїла здавалося б сформованого раз і назавжди міжнародний енергетичний ринок. 
 
Згідно з нещодавно опублікованими прогнозами консалтингової компанії PriceWaterhouse Coopers, виробництво вуглеводнів у світі за рахунок сланцю в двадцятирічної перспективі зросте на 12 відсотків і досягне 14 мільйонів барелів. Видобуток сланцевого газу збільшить світовий валовий внутрішній продукт до 2035 року на 2,7 трильйона доларів. 
 
10 вересня 2014
Енергополітика. Нафта і Газ