БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейGoldcorp: Світовий видобуток золота досягне піку в 2014-2015 рр.

Goldcorp: Світовий видобуток золота досягне піку в 2014-2015 рр.

10 вересня 2014

 

Виконавчий директор однієї з найбільших золотодобувних компаній чекає піку виробництва дорогоцінного металу в 2014-2015 рр. На думку пана Чака Жанні (Chuck Jeannes), президента і виконавчого директора канадської Goldcorp Inc. - Золотодобувної компанії з найвищою ринковою капіталізацією в світі, в 2014 або в 2015 рр. обсяги вироблення жовтого металу досягнуть рекордних показників і надалі навряд чи зможуть перевищити даний рівень. 
 
Незважаючи на те, що спад в обсягах поставок підтримає ціни на золото, видобуток його з плином часу утруднюється у міру виснаження запасів доступних родовищ, що може привести до подальшого процесу консолідації в галузі. Тим не менш, канадський золотошукач не прагне обнадіяти очікування інвесторів новою пропозицією про поглинання після невдалої спроби покупки контрольного пакета акцій конкуруючої компанії. 
 
У своєму інтерв'ю Wall Street Journal пан Жанні сказав, що без прогресу науково-технічного доробку в галузі показники випуску золота падатимуть після піку. Чак Жанні заявив, що пік видобутку золота позитивно відіб'ється на цінах на дорогоцінний метал в довгостроковій перспективі. Зараз ціна складає близько 1261 дол. / Унція, що на третину менше рекордної вартості золота у вересні 2011 р На тлі спаду цін знижувалася і оцінка ефективності портфелів компаній-продуцентів. У той час як Goldcorp, третій за обсягами золотодобувач в світі, нарощувала випуск, вартість її акцій знизилася в два рази протягом цього часу. 
 
Г-н Жанні очікує, що золото буде торгуватися у вузькому діапазоні в наступні кілька років, котирування будуть залежати від балансу попиту та пропозиції. Як зазначив Пан Жанні, золото все рідше торгується в якості активу-притулку, і навряд чи на його вартості істотно відбилися геополітичні проблеми останніх років. У міру того як процес видобутку ускладнюється і виробничі показники падають, компанії починають конкурувати за отримання прав на розвідку нових родовищ, кількість яких з роками скорочується. 
 
За даними SNL Metals Economics Group, в 1995 р було відкрито 22 нових родовищ дорогоцінного металу з ресурсами близько 2 млн унцій кожне, в 2010 р цей показник склав шість родовищ, в 2011 г. - всього одне, а в 2012 р не було відкрито жодного нового родовища. З огляду на це, Goldcorp поряд з іншими гравцями сектора очікують зростання злиттів і поглинань в галузі, оскільки золотовидобувачам в справжніх умовах простіше придбати підприємство з власними розвіданими запасами, ніж самостійно займатися розвідкою і розробкою нових родовищ. 
 
У січні Goldcorp направила пропозицію про придбання всього акціонерного капіталу золотодобувної Osisko Mining Corp. за 2,5 млрд дол., однак консорціум канадських Yamana Gold і Agnico Eagle Mines запропонував більше і перехопив угоду. При цьому Чак Жанні заявив інвесторам, що його компанія не планує використовувати дану частину коштів на пошук і купівлю інших золотошукачів. Крім того, Goldcorp не розглядає варіант викупу контрольного пакета акції СП Pueblo Viejo в Дімінікане, яке компанія розробляє спільно з Barrick Gold Corp. Президент компанії прокоментував, що наявність партнера в розвиток такого великого проекту знижує ризик. 
 
Компанія також займається розробкою власного портфеля активів. Недавно Goldcorp виплавила перше золото на руднику в Аргентині, а також планує запуск ще двох шахт у наступному році. За підсумками минулих чотирьох років компанія реалізувала величезні інвестиції в розвиток свого потенціалу, і на даний момент Goldcorp очікує зростання виробництва, скорочення експлуатаційних витрат і зниження обсягів капітальних затрат. 
 
10 вересня 2014 
Согра