БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейГазовий промисел міняє русло

Газовий промисел міняє русло

25 вересня 2014

 

Кабмін перейнявся проблемою приросту обсягів видобутку газу в країні. І одночасно створив умови для наближених бізнесменів, щоб вони могли на цьому заробити 
 
Для державного ПАТ "Укргазвидобування" перший тиждень осені стала періодом ренесансу: з 1 по 5 вересня держкомпанія отримала дозволу на введення в промислову розробку відразу дев'яти вуглеводневих майданчиків. Йдеться про Горобцовском, Дробишевський, Евгеніевском, Західно-Старовірівському, Західно-Вергунському, Кобзевському, Розсипнянська газоконденсатних родовищах. А також про Валюховской і Коробчинський нафтогазоконденсатних зонах. Санкції на розробку цих ділянок Міністерство енергетики видало на підставі відповідного звернення "Укргазвидобування". 
 
Глибоке буріння 
 
Рішення Юрія Продана нетривіально. Ліцензійний портфель держкомпанії одним махом був розширений відразу на 6% - до 165 штук, чого не пам'ятають навіть старожили ринку. Цей факт особливо важливий, оскільки нафтогазовидобувачі вважають вищеперелічені майданчики високоперспективних. Правда, скептики тут же поспішили додати ложку дьогтю. За їхніми припущеннями, збільшення робочої зони "Укргазвидобування" обумовлено дефіцитом газу в Україну. 
 
Якщо дотримуватися цієї версії, сам собою напрошується висновок про те, що в питанні вирішення сировинної проблеми Кабмін вирішив зробити ставку на сили підлеглих структур. На користь цього говорить і той факт, що підопічні Арсенія Яценюка фактично визнали поразку в боротьбі за ресурс вітчизняних бізнесменів-газовидобувників. В цьому минулого тижня розписався глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, який повідомив, що приватники відмовляються закачувати половину видобутого ними блакитного палива в підземні сховища, тим самим ігноруючи заклики влади про створення резерву. 
 
З цієї точки зору конкретні кроки уряду з нарощування обсягів видобутку вуглеводнів заслуговують похвали. Без відповіді залишається лише відповідь на питання про спонсора цього процесу. Розраховувати на фінансові можливості самої "Укргазвидобування" не варто хоча б тому, що у неї немає грошей навіть на погашення власної кредиторки, яка становить 3 млрд. Грн. 
 
В держкомпанії люблять говорити, що здатні вирішити цю проблему: мовляв, для цього їм потрібно дочекатися розрахунку від свого найбільшого боржника - "Нафтогазу України" (сума його зобов'язань перед ПАТ - більше 2,7 млрд. Грн.). Але навіть якщо НАК перерве тривалу на вісім місяців паузу в розрахунках за газ, ці гроші на інвестиційному потенціалі "Укргазвидобування" ніяк не позначаться. Адже ключова проблема цього підприємства в негативній рентабельності бізнесу. 
 
Відкладене рішення 
 
За даними глави ПАТ Сергія Костюка, для того щоб перекрити витрати компанії на видобуток газу, її тариф повинен становити 880-890 грн. за 1 тис. м3, що вдвічі більше нинішнього (419 грн. / тис. м3). За вирішенням цієї проблеми "Укргазвидобування" звернулася до Нацкомісії з регулювання електроенергетики. Але чекати позитивної відповіді від регулятора найближчим часом їм не варто хоча б тому, що НКРЕ знаходиться на етапі ліквідації, у зв'язку з чим нею де-факто втрачені повноваження по затвердженню тарифів. 
 
Відповідно до доручення Петра Порошенко, що запустив своїм указом ліквідацію НКРЕ, на створення нового регулятора піде як мінімум два місяці. Це означає, що підвищення свого тарифу "Укргазвидобування" дочекається в кращому випадку в кінці року. Але навіть якщо це історична подія відбудеться, допомогти Україні пройти надзвичайно тяжкий в її історії опалювальний сезон держкомпанія попросту не встигне. 
 
Чи буде уряд афішувати цей факт - неважливо. Тому що зараз все в курсі про відсутність грошей у держбюджеті на фіксацію обсягів видобутку хоча б на поточному рівні. Злостивці вже використали це для прогнозування падіння обсягів вилучення блакитного палива в "Укргазвидобуванню" на 2,5-3%. Втім, куди важливіше, щоб це інформаційне полі не стало майданчиком для збагачення чиновників та їхнього найближчого оточення. Один з найпоширеніших прийомів - участь "Укргазвидобування" в проектах про спільну діяльність, в які вона вносить свої права на розробку родовищ, а нав'язаний в рамках СП приватний партнер ними користується. 
 
 
25 вересня 2014 
www.geonews.com.ua