БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейЕкспорт геологічної інформації здійснюватиметься за спрощеними правилами

Експорт геологічної інформації здійснюватиметься за спрощеними правилами

10 листопада 2014

 


Кабінет Міністрів України прийняв зміни до Постанову № 423, згідно з якими процедура експорту геологічної інформації буде значно спрощена, повідомляє Асоціація «Надрокористувачі України».
 
Зокрема, відповідно до попередньої редакції (діяла з 27.10.2012 р.) Положення про порядок розпорядження геологічною інформацією, митне оформлення геологічної інформації здійснювалось за наявності позитивного висновку експертної комісії Держгеонадра щодо можливості експорту геологічної інформації. Видобувні компанії, які отримували геологічну інформацію з порушенням норм цього Положення, до проведення геологорозвідувальних робіт та освоєння родовищ корисних копалин на території України не допускаються.
 
З 29 жовтня 2014 року вимоги щодо митного оформлення геологічної інформації спрощені і процедура провадиться відповідно до вимог Митного кодексу України і позитивний висновок експертної комісії більше не потрібен. Крім того, внесені зміни до Положення зменшують кількість дозвільних документів, необхідних для експорту геологічної інформації.
 
“Успішна реалізація проекту з видобутку корисних копалин починається з вивчення геологічної інформації про перспективні об'єкти і родовища, - пояснює Президент Асоціації «Надрокористувачі України» Роман Сторожев. – Тому повна і доступна інформація, процедура доступу до якої максимально спрощена та прозора, дає можливість надрокористувачам – як державним, так і приватним – скласти максимально ефективну інвестиційну програму, план робіт і якісно виконуючи його, забезпечити максимально можливу і ефективну розробку родовищ, а також забезпечити компенсацію видобутку стратегічних видів корисних копалин подальшим нарощуванням їх запасів і ресурсів». Покращити співпрацю з потенційними інвесторами у геологічній галузі України надалі вдасться завдяки створенню сталої геоінформаційної системи європейського типу, переконаний Роман Сторожев, а також за допомогою побудови цифрових науково-технічних геологічних карт та поширенню публікацій, зробивши цю інформацію доступною через мережу Інтернет. Це один із способів спрощення, так званої, бюрократії в геологічній галузі та оптимізації співпраці держави та надрокористувачів.
 
Нагадаємо, що на початку 2014 р. для обговорення питань щодо удосконалення законодавства України у сфері розпорядження геологічною інформацією наказом Держгеонадр України від 18.03.2014 № 84 створено Робочу групу з підготовки змін до Положення про порядок розпорядження геологічною інформацією, яка складається з представників Держгеонадр України, Американської Торгівельної Палати в Україні, відомих компаній-інвесторів, зокрема, Шелл, Шеврон, ЕксонМобіл, Венко та Ені. Протягом 2013 року було видано 12 експертних висновків, відмов у наданні не було.
 
 
10 листопада 2014
"Українська енергетика"