БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейГазовидобувачі подали в суд на Яценюка

Газовидобувачі подали в суд на Яценюка

17 листопада 2014

 

Конфлікт між урядом Яценюка і незалежними газодобувачами України перейшов у судову площину. Як стало відомо, у п'ятницю сім найбільших незалежних газодобувних компаній звернулися до Окружного Адміністративного суду Києва з колективним позовом проти Кабінету міністрів і НАК "Нафтогаз України" про визнання незаконними постанов Кабміну №596 і №599. Цими документами уряд радикально змінило правила роботи газового ринку монополізувавши його і усунувши від продажів промисловим споживачам всі приватні газовидобувні компанії України.
 
З четверга, 13 листопада 2014, всі найбільші споживачі природного газу були переведені на обслуговування до державної НАК "Нафтогаз України". Тим самим, НАК призначений єдиною компанією в Україні, яка зможе продавати природний газ промисловим, енергогенеруючим та теплогенеруючим підприємствам. Крім того, постанова заборонило газорозподільним і газотранспортним підприємствам здійснювати транспортування природного газу від кого небудь, крім самого НАКу.
 
Ще в п'ятницю вранці про можливість подачі колективного судового позову щодо законності постанови Кабінету міністрів заявив генеральний директор найбільшого вертикально інтегрованого енергохолдингу України ДТЕК Максим Тимченко.
 
"Постанова, про який зараз йде розмова, дискримінаційне, і я думаю, що вже сьогодні буде сформований колективний позов з боку компаній, які видобувають газ в Україні, для того, щоб перейти в судову площину", - сказав він під час "круглого столу "в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.
 
"В цілому ситуація виглядає вкрай неправильною. Кабінет міністрів, що не прорахувавши всіх наслідків, приймає цю норму, потім переносить її вступ в силу вже на середину листопада - ми просто не встигаємо реагувати. Тим більше, що на нашу думку постанова є незаконною", - говорить генеральний директор "Куб-Газ" Сергій Панчук.
 
У самому НАК "Нафтогаз України" визнають, що рішення монополізувати ринок було прийнято без обговорень і консультацій з гравцями, і викликано необхідністю профінансувати дефіцит бюджету самого НАКу "Багато питань в Кабміні сьогодні вирішуються без належного обговорення з учасниками ринку з самі НАКом та й самим членами уряду ", - прокоментував рішення уряду один з членів правління НАКу, пославшись на конфіденційність.
 
Як стверджується в судовому позові приватних газодобувних компаній, приймаючи постанови, Кабмін перевищив свої повноваження і здійснив незаконне вторгнення в діяльність компаній. Таким чином, уряд порушив ст.6 Господарського Кодексу України, яка забороняє будь-яке втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у господарські відносини. Крім цього, уряд пішов на порушення та інших Законів, що регулюють роботу приватних компаній - Цивільного Кодексу, Господарського Кодексу, Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу", Закону України "Про нафту і газ", Кодексу України про надра, Закону України "Про захист економічної конкуренції ", Закону України" Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності ", а також положень Договору до Енергетичної хартії та Договору про заснування Енергетичного співтовариства.
 
Кабмін пішов на пряме порушення і конкурентного законодавства. Зокрема, Кабмін свідомо порушив припис ч.3 ст.18 Господарського кодексу, яким визначено, що органам державної влади забороняється "приймати акти та вчиняти дії, які усувають конкуренцію або необґрунтовано сприяють окремим конкурентам у підприємницькій діяльності або вводять обмеження на ринку".
 
У результаті вжитих Кабміном постанов, Україна очікує безліч негативних економічних наслідків, у тому числі позови в міжнародних судах. По-перше, позбавлення всіх газодобувних компаній клієнтів, з якими укладені контракти на поставку газу, і права транспортувати свій газ для закачування в сховища, змушує зупинити видобуток в найхолодніші місяці року і, відповідно, припинити відрахування до бюджету. А оскільки приватні газовидобувні компанії є великими платниками ПДВ, податку на прибуток та рентних платежів, за оцінками експертів щомісячні недонадходження до бюджету складуть мінімум 1 млрд грн.
 
По-друге, неможливість транспортування газу незалежними компаніями призведе до катастрофічного падіння обсягів його видобутку, відновити яку навряд чи вдасться в короткостроковій перспективі. Саме завдяки приватним, а не державним компаніям, в Україні останні кілька років зростали обсяги видобутку власного газу. Отже, країна втратить шанси на енергонезалежність, і змушена буде знову просити газ у Росії.
 
По-третє, Кабмін фактично нівелював інвестиційну привабливість газової галузі України, змусивши існуючих і потенційних інвесторів шукати більш привабливі для вкладень ринки.
 
 
РБК-Україна
17 листопада 2014