БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейСекретаріат Енергоспівтовариства просить роз'яснень щодо рішення уряду про призупинення відкритого ринку газу

Секретаріат Енергоспівтовариства просить роз'яснень щодо рішення уряду про призупинення відкритого ринку газу

18 листопада 2014

 

У нещодавно прийнятій постанові, Кабінет міністрів повторно легалізував монополію державної компанії «Нафтогаз України» над імпортом і постачанням природного газу в країну, не надавши належного роз'яснення причин такого згубного втручання в ринок. Постанова діє до 28 лютого 2015 року.
 
У листі, направленому сьогодні прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку, глава секретаріату Янеш Копач дав зрозуміти, що дана Постанова викликає серйозні побоювання у Європейського енергетичного співтовариства з точки зору його відповідності Договору про енергетичне співтовариство. Кабінету міністрів запропоновано надати в Секретаріат пояснення з прийнятим заходів не пізніше 20 листопада 2014. «Ми були здивовані цим непрозорим і невмотивованим рішенням. Лібералізація та створення відкритого газового ринку є одними з основоположних принципів Енергетичного співтовариства. Незважаючи на тимчасовий характер постанови, воно має прямо протилежний ефект і посилає поганий сигнал в плані ринкових реформ. Україна повинна зрозуміти, що домогтися свого законного бажання убезпечити свої поставки вона зможе тільки за допомогою пропорційних цієї мети, а не в зворотному напрямку з реформування, вже вживаються в минулому », - говорить Янеш Копач.
 
Нагадаємо, в п'ятницю, 14 листопада, сім найбільших незалежних газодобувних компаній звернулися до Окружного Адміністративного суду Києва з колективним позовом проти Кабінету Міністрів та НАК «Нафтогаз України» про визнання незаконними постанов Кабміну №596 і №599. Цими документами уряд радикально змінило правила роботи газового ринку, монополізувавши його і усунувши від продажів промисловим споживачам всі приватні газовидобувні компанії України. Як стверджується в судовому позові приватних газодобувних компаній, приймаючи постанови, Кабмін перевищив свої повноваження і здійснив незаконне вторгнення в діяльність компаній. Таким чином, уряд порушив ст.6 Господарського Кодексу України, яка забороняє будь-яке втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у господарські відносини.
 
Крім цього, уряд пішов на порушення та інших Законів, що регулюють роботу приватних компаній - Цивільного Кодексу, Господарського Кодексу, Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», Закону України «Про нафту і газ», Кодексу України про надра, Закону України «Про захист економічної конкуренції », Закону України« Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності », а також положень Договору до Енергетичної Хартії та Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.
 
Кабмін пішов на пряме порушення і конкурентного законодавства. Зокрема, Кабмін свідомо порушив припис ч.3 ст.18 Господарського кодексу, яким визначено, що органам державної влади забороняється «приймати акти та вчиняти дії, які усувають конкуренцію або необґрунтовано сприяють окремим конкурентам у підприємницькій діяльності або вводять обмеження на ринку».
 
 
oil-gas-energy.com.ua
За матеріалами Energy-community.org
17 листопада 2014