БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейКоболєв пообіцяв газовидобувникам повернути колишній розмір ставки за надрокористування

Коболєв пообіцяв газовидобувникам повернути колишній розмір ставки за надрокористування

24 листопада 2014

 

Уряд вирішив піти назустріч газодобувної галузі України і повернути колишню ставку оплати за користування надрами в розмірі 28%. Про це повідомив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв на зустрічі 20 листопада з найбільшими споживачами газу, газотрейдерами і газодобувачами, передає телеканал "112 Україна".
 
У сюжеті наголошується, що дане пом'якшення позиції держави може бути пов'язано з листом глави секретаріату Європейського енергетичного співтовариства Янеша Копача до прем'єр-міністра України Арсенію Яценюку щодо монополізації газового ринку в Україні. Негативну реакцію євроспільноти викликало постанова Кабміну №596 щодо заборони приватним компаніям продавати газ майже сотні найбільших промислових підприємств.
 
Нагадаємо, що 20 жовтня закінчився термін, коли уряд повинен надати роз'яснення щодо введених обмежувальних заходів на ринку газу. За тиждень до цього, 14 листопада, сім найбільших незалежних газодобувних компаній звернулися до Окружного адміністративного суду Києва з колективним позовом проти Кабінету міністрів і НАК "Нафтогаз України" про визнання незаконними постанов Кабміну №596 і№599.
 
Раніше найбільші споживачі газу (промислові підприємства, газовидобувні компанії і газотрейдери) різко розкритикували уряд і НАК "Нафтогаз" за втручання в діяльність компаній, вимагаючи укласти невигідні для них контракти з "Нафтогазом". Наприклад, постанова №596 зобов'язує НАК продавати газ тільки по передоплаті. За словами підприємців, вони сьогодні не мають вільних обігових коштів на його закупівлю. В уряді в свою чергу відзначають, що змушені йти на цей крок, тому що "Нафтогаз" не має коштів для розрахунку за імпортований газ.
 
"Ми вважали, що зі зміною влади в країні в нашій індустрії відбудуться позитивні зрушення, які поліпшать умови ведення бізнесу для незалежних газодобувних компаній. Однак змушені констатувати факт, що умови ведення бізнесу в нашій галузі зараз гірше ніж ті, що були, коли ми починали інвестувати в Україну два роки тому. Інвестори думали, що у них є діалог з владою. Однак про постанову уряду №596 ми дізналися з преси. Без попередніх консультацій. Уряд формує таку бізнес-середовище, таке законодавче регулювання, яке було ще за часів Радянського союзу. Це не відповідає вимогам сучасного світу ", - зазначив в інтерв'ю" 112 Україна "Алістер Макбейн, президент компанії Arawak, голова ради директорів групи компаній" Гео Альянс ".
 
 
24 листопада 2014
РБК-Україна