БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейУ Польщі розпочалася бурштинова лихоманка, знайдені поклади біля Любліна

У Польщі розпочалася бурштинова лихоманка, знайдені поклади біля Любліна

25 листопада 2014

 

У Гурс Лубартовской біля Любліна люди знаходять бурштин в полях. Є щасливці, які зробили на цьому вже стан. Серед жителів почалася справжня бурштинова лихоманка. На території Парчевського району та кількох сусідніх сіл на півночі Люблінського воєводства знаходяться величезні поклади бурштину. Підтверджено Державним геологічним інститутом, що під землею перебувати близько 1100 тон. На думку геологів, на всій території Люблінського воєводства може бути близько 250 тис. тон бурштину", - пише газета «Виборча». Родовища знаходяться досить неглибоко під землею, на глибині приблизно 17-20 метрів.
 
Про Люблінськi копалини стали голосно говорити після того як рік тому Росія ввела ембарго на експорт цього мінералу з Калінінградської області, де знаходиться найбільше місце по видобутку бурштину в світі. Жителів сусідніх міст вже охопила справжня бурштинова лихоманка. Як пише газета, один із фермерів знайшов на своєму полі шматок бурштину розміром з людську голову. І від ювеліра з Гданська отримав за неї 90 тисяч злотих. Зараз у кожного на думці як добути собі камінчик побільше, який лежить на невеликій глибині під землею. Щоб почати легальний видобуток сировини потрібно мати ліцензію від Міністерства. Деякі жителі вже замовляють послуги у фірм спеціалізуються на бурінні колодязів.
 
Так само зросла й ціна на землю в районі Гурки Лубартовської. За один гектар зараз платять більше 50 тисяч злотих, ще недавно це було 8-10 тис. Зараз Парчев хоче стати другим бурштиновим королеством. Влада Гміни хоче, щоб в регіоні процвітав не тільки видобуток сировини, але і його обробка. Наприкінці липня цього року влада Гданська і Парчівского району оголосила, що має намір відкрити перші в країні бурштинові копальні.
 
Як відзначають фахівці, вся бурштинова галузь дає понад 40 тис. робочих місць у Польщі. Промисловість потребує 200 тонн сировини щорічно. За один кiлограм маленьких шматочків бурштину можна отримати 100 злотих. За один камінь вагою в один кілограм можна отримати вже 12 тис. pлотих.
 
 
 
25 листопада 2014
Polska-kaliningrad