БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейДії уряду придушують діяльність приватних газовидобувачів

Дії уряду придушують діяльність приватних газовидобувачів

19 грудня 2014
У розпал військового та енергетичного протистояння з Росією особливе місце займають внутрішні джерела отримання енергоресурсів. Принаймні, повинні займати. На жаль, в реальності все далеко не так просто.
 
Видобуток газу структурами НАК «Нафтогаз України» (виключаючи шельфовий газ захопленого «Чорноморнафтогазу) коливається на рівні 17-18 млрд куб. м. Газова галузь вимагає термінових інвестицій, оскільки наявні родовища практично повністю вичерпані. На сьогоднішній день понад половину газу в Україні отримують із родовищ, запаси яких вичерпані більш ніж на 60%.
 
За оцінками геологів, три п'ятих залишкових запасів традиційного газу знаходяться наглубіне більше 5 км. Нові ж родовища мають невеликі запаси, складні умови видобутку і, як правило, теж знаходяться на великій глибині. Для їх освоєння потрібна потужна современнаяі дорога техніка, із забезпеченням яких у державних структур традиційно не складається. Як результат - практично весь приріст газу в країні вже давно забезпечують саме приватні компанії. Варто відзначити, що їх частка в сухопутній видобутку газу за шість останніх років збільшилася майже вдвічі - з 9% до 17%. За жовтень-листопад поточного року приріст видобутку, порівняно з минулим роком, вже склав більше 27%.
 
При цьому дві найбільші компанії - ПрАТ "Нафтогазвидобування", яка належить структурам бізнесмена Ріната Ахметова, і "Еско-Північ" Миколи Злочевського продемонстрували ще більш вражаюче зростання в 45-46%.
 
Приватні компанії на сьогоднішній день вже видобули більше, ніж за весь минулий рік. Вони активно закуповують західне устаткування (часто вже підтримане), що дає їм можливість бурити помітно швидше і на більшій глибині. Деякі навіть привозять іноземні бурильні команди (як, наприклад, зробили Burisma Holdings і Полтавська газонафтова компанія).
 
Видобуток газу в Україні, млрд. Кубів
 

Добича газу в Україні, млрд. кубов

 

Україна, всього

Т.ч. НГ України

приватні
компанії

доля
приватних компаній

2008

 21,01

 19,22

 1,79

8,5%

2009

 21,18

 19,35

 1,84

8,7%

2010

 20,05

 18,32

 1,73

8,6%

2011

 20,14

 18,11

 2,03

10,1%

2012

 20,08

 18,21

 1,88

9,4%

2013

 22,00

 19,66

 2,34

10,6%

10.міс.2014

 16,47

 14,05

 2,41

17,2%

 
На сьогоднішній день, на газовому ринку тон задають кілька великих компаній. Зокрема, на частку шести найбільших компаній припадає майже 80% усього видобутку газу приватними компаніями. Цікаво, сто трійка найбільших - «Нафтогазвидобування», Burisma Holdings (Еско-Північ, «Перша українська газонафтова компанія» і «Парі») і «КУБ-Газ», яка належить польському мільярдерові Яну Кульчику, дають майже 57% газу. Хоча не варто применшувати роль і невеликих видобувних компаній, які зараз досить успішно працюють на ринку. Крім того, ще не так давно очікувалася поява на газовому ринку України та іноземних компаній (в основному середніх) з їх ресурсами і технологіями.
 
Тому на сьогоднішній день є серйозні підстави вважати, що приватні компанії в найближчі п'ять років збільшать газовидобуток практично в два рази - з очікуваних в нинішньому році 2,5-2,6 млрд до приблизно 5 млрд кубометрів. При нинішніх цінах на природний газ це приблизно 2 млрд дол., Зекономлених на закупівлю російського газу.
 
Однак такі оптимістичні прогнози стануть реальністю тільки в разі відсутності дискримінаційного податкового та бізнес-клімату, а ось з цим в Україні справи поки йдуть далеко не кращим чином.
 
Спочатку різко, в рази була піднята ставка ренти за надрокористування. У результаті навіть МВФ порекомендував знизити з початку 2015 ставку на надра з 55% до 28%. Потім приватним підприємствам різко обмежили можливість ринкового продажу газу. У листопаді цього року уряд прийняв серію постанов (№596, 599 і 647), згідно з якими майже 170 компаній (у тому числі всі електрогенеруючі компанії теплової енергетики і близько 150 промислових підприємств) були зобов'язані купувати газ виключно у «Нафтогазу». Іншими словами, підприємства знову опинилися в умовах монопольного ринку. Причому на значно гірших умовах, ніж раніше: якщо приватні компанії, як правило, надавали підприємствам різного роду знижки та отримували гроші протягом місяця після поставки газу, то «Нафтогаз» завжди вимагає передоплату. Однак промислові підприємства подали позов до суду, і 16 грудня постанова Кабінету Міністрів України про покупку до 28 листопада 2015 «блакитного палива» виключно у НАК «Нафтогаз України» було скасовано.
 
Однак уряд і далі продовжує приймає одне за іншим рішення, що викликає тривогу і без того наляканих інвесторів. У підсумку газовидобувачі опинилися під подвійним пресом і вже знижують темпи розвитку. Якщо в серпні видобуток газу незалежними виробниками збільшилася на 30%, то у вересні - на 15%, а в жовтні - всього на 10%. Хоча навіть у листопаді галузь зберегла приріст порівняно з минулим роком.
 
Під загрозою опинилися і плани розширення видобутку. Наприклад Burisma Holdings в поточному році запланувала інвестувати 2 млрд грн., А на майбутній рік (за базовим сценарієм) ще на 25% більше. Це забезпечувало б введення 28 нових свердловин з виходом на річний обсяг видобутку понад 1 млрд куб. природного газу (в 2014 очікується близько 700 млн кубометрів). Однак все більш імовірним стає песимістичний сценарій. У нинішніх умовах нові інвестиції можуть бути різко обмежені (до 400-500 млн грн.). При цьому їх сконцентрують на завершенні поточних проектів з буріння та облаштування родовищ та на експлуатації діючих свердловин, а ось на розвідку та вивчення нових площ вже грошей не вистачить. І нових свердловин буде закладено в чотири рази менше (максимум сім). Все це призведе до того, що країна недоотримає кілька сот мільйонів кубометрів газу і буде змушена купувати їх за кордоном. Природно, такий сценарій для країни негативний, але, схоже, що чиновникам важливіше отримати гроші - нехай навіть такою ціною.
 
Крім того, приватним газодобувним компаніям недавно надійшла нова пропозиція - продавати 40% свого газу пільговим споживачам, т. Е. В кілька разів дешевше. Як це позначиться на інвестиційних планах компаній, питання риторичне. Нагадаємо, газовидобувні компанії і так несуть величезну податкове навантаження і реалізація таких пропозицій, по суті, вб'є вітчизняне газовидобування.
 
Створюється враження, що «Україні потрібен свій газ» для чиновників є не стимулом до дії, а просто черговою фразою, адже за останні місяці робиться чи ні все для того, щоб зробити невигідною його видобуток. На тлі цього, заява Кабмінао тому, що одним з найголовніших завдань на сьогоднішній день є збільшення власного видобутку вуглеводнів, виглядає досить дивно. Як і, власне, грандіозні плани щодо збільшення у 2015 році видобутку в країні на 10%. Хоча можливо, це ще одна чергова фраза.
 
 
19 грудня 2014
"Українська енергетика"