БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейВтрачений рік: видобуток газу в Україні не розвивається

Втрачений рік: видобуток газу в Україні не розвивається

5 січня 2015

 

2014-й можна назвати роком втрачених можливостей у нафтогазовій галузі
 
На початку 2014 року в Україні склалася виключно несприятлива ситуація із забезпеченням споживачів блакитним паливом: «Газпром» підвищив ціни, а з червня взагалі зупинив поставки. Крім цього, Україна втратила контроль над великою державною компанією «Чорноморнафтогаз», що працює в Криму, на яку припадало близько 8% усього видобутку газу.
 
У такій непростій ситуації уряду, Міністерству енергетики та вугільної промисловості, а також НАК «Нафтогаз України» довелося вирішувати, чим компенсувати брак газу. Ставку зробили на імпорт енергоресурсу з Європи. Це найпростіший і найшвидший шлях знайти заміну російському газу. У цілому організацію імпорту газу з Європи, особливо словацьким напрямом, через який іде основний обсяг імпорту, можна віднести до заслуг «Нафтогазу». Був ще один шлях, важчий і більш трудомісткий, – розвиток власного видобутку. Для цього в України є передумови: значні розвідані запаси, фахівці і – частково – технології та обладнання. Це стосується і приватних компаній, і державних («Укргазвидобування» й «Укрнафта»).

 

Здавалося б, у важкій ситуації уряд має зробити все необхідне для того, щоб розвивати власний видобуток. Але все відбувалося якраз навпаки: Кабмін зайняв безкомпромісну позицію щодо видобувних компаній і витратив чимало зусиль, щоб ускладнити життя газовидобувникам. Головний удар для приватних видобувних компаній – підвищення рентних платежів із серпня з 28% до 55% від вартості газу при видобутку газу до 5 км і з 15% до 28% – при видобутку понад 5 км. Таке різке підвищення податків повністю змінило бізнес-модель видобувних компаній: довелося терміново переглядати інвестиційні плани, відмовлятися від дорогих проектів у видобутку.
 
Перші результати дій уряду вже помітні: якщо до серпня видобуток приватних компаній зростав майже на 40% порівняно з 2013-м, то до кінця року темпи зростання знизилися до 10%. Підвищуючи податки в серпні, Кабмін обіцяв, що це тимчасова норма і з 1 січня ренту повернуть на попередній рівень. Але в держбюджеті-2015, запропонованому Кабміном і ухваленому Верховною радою, ренту залишили на рівні 55%. Це справжній удар для видобувних компаній. Ілюзій не залишилося: весь наступний рік доведеться виживати, а про розвиток можна забути.
 
Ще менше пощастило підприємцям, які працюють із держкомпаніями в рамках договору про спільну діяльність. Із січня 2015-го їм доведеться платити ренту 60% від вартості газу, із другого кварталу – 65%, із 3-го – 70%. Такої ренти, таких податків на видобуток газу немає ніде у світі. Неважко передбачити, що така схема організації роботи, як спільна діяльність, в Україні зникне. Але можливо, саме цього і добивається уряд. У Кабміну Арсенія Яценюка є й інші нововведення для приватних компаній. Це і спроба змусити закачувати половину видобутого газу в підземні сховища, зобов'язати промислові підприємства купувати газ тільки в НАК «Нафтогаз України» та багато іншого. На щастя для бізнесу, втілити ці ініціативи поки що не вдалося.
 
Та якщо проти приватних видобувних компаній чиновники розгорнули «хрестовий похід» під прапорами боротьби з олігархами, то не зрозуміло, чому державна газовидобувна монополія «Укргазвидобування» перебуває в такому жалюгідному стані. У травні ціна на газ для населення підвищилася і становлять від 1 089 до 4 011 грн за 1000 куб. м. Водночас ціна на газ для «Укргазвидобування», газ якої йде на потреби населення, залишилася попередньою – 349 грн (без ПДВ). Держкомпанії катастрофічно бракує коштів для підтримання видобутку, не кажучи вже про розвиток. Останнім часом вдавалося реалізувати деякі проекти в рамках спільної діяльності з компанією «Карпатигаз». Але, як уже було зазначено, підвищення ренти для СД унеможливлює роботу в майбутньому.
 
Про низьку привабливість українського газовидобутку може свідчити те, що американська компанія Chevron нещодавно вийшла з України. Компанія в односторонньому порядку залишила проект УРП з освоєння Олеської площі у Львівській та Івано-Франківській областях. 2014 року було ухвалено цілу низку невдалих рішень на тлі несприятливої політичної та економічної ситуації в країні. Сьогодні необхідно терміново вживати заходів щодо поліпшення інвестиційної привабливості проектів із видобутку газу. Для цього уряду потрібно докорінно змінити підхід до галузі.
 
Перший крок – лібералізація газового ринку. Це означає, що доведеться йти на непопулярні методи. Ціни на газ для населення зростуть до рівня промислових підприємств, паралельно необхідно підвищувати закупівельну ціну на газ для «Укргазвидобування», надати рівні умови для роботи всім учасникам ринку.
 
Другий важливий фактор – загальне зниження податків, без якого інвестиції в нафтогазовий сектор України не прийдуть.
 
Третє – забезпечити захист прав власності. Держава має гарантувати інвесторові зрозумілі та прозорі правила роботи, а також стабільне законодавство.
 
Тільки за такого підходу можна розраховувати на інтерес інвесторів до нафтогазовидобування й української економіки в цілому.
 
 
5 січня 2015
Forbes.ua