БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейКанадська Ivanhoe Energy згортає роботи на нафтоносних пісках Еквадору

Канадська Ivanhoe Energy згортає роботи на нафтоносних пісках Еквадору

04 лютого 2015
Канадський незалежний виробник нафти Ivanhoe Energy згортає свою присутність в Еквадорі, не зумівши досягти угоди з китайською державною компанією CNPC про розробку родовища нафтоносних пісків Пунгараяку (Pungarayacu), повідомляє Argus.
 
«Компанія згортає свою діяльність в Еквадорі через зниження цін на нафту і затримок у дискусіях з партнером про розробку блоку 20 і видобутку важкої нафти», - йдеться в заяві Ivanhoe.
 
Компанія розраховувала на міноритарну участь у проекті, головним акціонером якого повинна була стати CNPC. Партнери представили спільну пропозицію в уряд Еквадору в березні 2014 року.
 
Еквадорський секретаріат по вуглеводням в травні направив Ivanhoe лист, в якому говорилося про готовність уряду до проведення переговорів про остаточний статус проекту. Але після ретельного вивчення проекту CNPC поінформувала Ivanhoe, що прийняття остаточного рішення по блоку 20 в даний час не представляється можливим через зниження цін на нафту та інших факторів.
 
Пунгараяку, розташоване в провінції Напо приблизно в 200 км на південний схід від Кіто, вважається найбільшим в Еквадорі неосвоєних родовищем. За оцінками американської консалтингової компанії Gaffney, Cline & Associates, його запаси складають до 6,4 млрд барелів важкої нафти.
 
У 2008 році Ivanhoe підписала 30-річний нафтосервісних контракт на блок 20, за умовами якого повинна була отримувати $ 37 за барель видобутої нафти. Компанія пробурила п'ять розвідувальних свердловин і виявила нафту щільністю 8-9 градусів за шкалою API. Ivanhoe так і не вдалося реалізувати плани з видобутку нафти і її збагачення до 16 градусів API на заводі вартістю $ 450-500 млн. З 2008 року Ivanhoe інвестувала в блок $ 74 млн, які не будуть їй відшкодовані.
 
«Хоча волатильність нафтових цін ускладнює розвиток блоку 20 в короткостроковій перспективі, Ivanhoe і раніше готова співпрацювати зі своїм партнером і урядом Еквадору у вивченні альтернативних варіантів розвитку цього блоку в середньо- і довгостроковій перспективі», - йдеться в заяві компанії.
 
Джерело в еквадорському міністерстві природних ресурсів стверджує, що Кіто розглядає можливість проведення аукціону по блоку 20. Ivanhoe відмовилася від цього блоку в 2014 році.
 
Розробка Пунгараяку має вирішальне значення для планів Еквадору, який прагне компенсувати падіння видобутку на своїх зрілих родовищах. Кіто прагне збільшити видобуток нафти до 810 тис барелів на день в 2020 році за допомогою двох найбільших джерел нових запасів: Пунгараяку і блоку ITT. Очікується, що державна компанія PetroAmazonas почне видобуток на родовищі Тіпутіні (Tiputini), що входить в ITT, до червня 2015 року.
 
Еквадор в 2014 році здобував 557468 барелів на день і планує видобувати 561 тис барелів на день в 2015 рік.
 
 
4 лютого 2015
oil-gas-energy.com.ua