БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостей«Чорноморнафтогаз» в 2015 р планує освоєння Прикерченського шельфу Чорного моря, освоєння Одеського газового родовища, освоєння родовищ на суші Кримського півострова

«Чорноморнафтогаз» в 2015 р планує освоєння Прикерченського шельфу Чорного моря, освоєння Одеського газового родовища, освоєння родовищ на суші Кримського півострова

04 лютого 2015
Захоплена окупаційною владою Криму компанія «Чорноморнафтогаз» на 2015 рік виробничою програмою определеліла три основних напрямки робіт. Перше - освоєння північно-західній частині шельфу Чорного моря, де зосереджені основні нині діючі об'єкти видобутку вуглеводнів. Тут буде продовжено освоєння Одеського газового родовища, з якого в поточному році планується видобути 1,17 млрд.м3 природного газу. Намічено завершити буріння експлуатаційних свердловин на блок-кондукторі №1, продовжити буріння свердловин на БК-2 і почати буріння свердловин на новому БК-3. У бурінні задіяні плавучі бурові установки СПБУ «УКРАЇНА» та СПБУ В-312, на сьогоднішній день вони завершили будівництво двох нових свердловин (№13 і №43), розпочате в 2014 році. Про це йдеться в повідомленні компанії.
 
Свердловина №13 на БК-2 працює в газопровід з 29 січня п.р. У процесі її освоєння проведені заходи з інтенсифікації видобутку та поліпшенню проникності привибійної зони пласта. Свердловина №43 на БК-1 завершена бурінням і передана в освоєння. Після проведення газодинамічних досліджень і визначення її видобувних можливостей (за прогнозами близько 200 кубометрів газу на добу) свердловина також буде підключена до газотранспортної системи.
 
Другим високоперспективним напрямком бурових робіт є освоєння Прикерченського шельфу Чорного моря, де розташований ряд об'єктів для пошуку і видобутку рідких вуглеводнів. Бурити свердловини тут будуть СПБУ «Сиваш» і СПБУ «Таврида», але перш на них планується провести капітальний ремонт. СПБУ «СИВАШ» буде задіяна в бурінні свердловин на нафтовому родовищі Суботіна, а СПБУ «Таврида» - вести паралельне експлуатаційне буріння на цьому родовищі або ж приступить до пошуково-розвідувальних робіт на інших площах Прикерченського шельфу, в першу чергу на площі Абіха.
 
Третій напрямок робіт - освоєння родовищ вуглеводнів, розташованих на суші Кримського півострова. Це Поворотное, Карлавское, Западнооктябрьское і Придорожнє родовища. За першими трьома «Чорноморнафтогазом» вже отримано ліцензії на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку. У концепції розробки цих родовищ присутній новизна: видобувається на них природний газ буде спрямований на виробництво дефіцитної в Криму електроенергії. У західній частині ця енергія, в основному, піде на власні потреби підприємства. Обсягів газу буде достатньо для роботи двох газогенераторів по два мегавати, встановлені вони будуть на проммайданчику станції підземного зберігання газу.
 
Для освоєння сухопутних родовищ необхідно придбати спеціальні бурові установки. Основні роботи намічені на другу половину 2015 року. Однак по Карлавскому, а якщо вдасться, то й поворотні родовищам вийти в поле планується вже на початку квітня, адже ці об'єкти найбільш підготовлені до дорозвідки і всі пробурені на них свердловини можуть відразу ж переводитися в експлуатаційний фонд.
 
Успішне виконання програми бурових робіт та облаштування родовищ дозволить добути в 2015 році 2 млрд. 50 млн. М3 природного газу.
 
Що стосується перспектив розвитку «Чорноморнафтогазу», то основним завданням на найближчі роки поряд зі збільшенням експлуатаційного фонду свердловин є активізація пошуково-розвідувального буріння для пошуку і подальшого облаштування нових родовищ - як по газу, так і по нафті.
 
 
4 лютого 2015
oil-gas-energy.com.ua