БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаАрхив новостейКомпанії заморожують видобуток в Арктиці через обвал цін на нафту

Компанії заморожують видобуток в Арктиці через обвал цін на нафту

10 лютого 2015
Через кілька тижнів відправляться в шлях дві нові гігантські бурові платформи, повідомляє Financial Times. Одна з них буде працювати на родовищі Голіат в норвезькій Арктиці, її оператор - Eni. Інша - одна з двох платформ, зафрахтованих Royal Dutch Shell, які влітку почнуть буріння у водах США в Чукотському морі. ExxonMobil теж заморозила спільний проект з "Роснефть" в Карському морі. Експерти вважають, що компанії з радістю приступлять до робіт тільки санкції будуть скасовані. Адже на відміну від багатьох інших гравців нафтового ринку, вони вже встигли вкласти мільярди доларів у арктичний проект.
 
Норвезька державна компанія Statoil дала зрозуміти, що цього літа навряд чи почне заплановані раніше роботи на Північному Полюсі. Chevron також відклала на невизначений термін початок буріння в морі Бофорта. А Statoil, Dong Energy і GDF Suez здали ліцензії на роботи в Грінландії. Енергетичні корпорації відмовляються від арктичних проектів через санкції, які Захід ввів проти Росії за агресію проти України. У пакет рішень економічного тиску входить і заборона передавати або продавати Росії технології для видобутку нафти і газу на Північному полюсі.
 
"У середу глава компанії" Роснефть "Ігор Сечин неофіційно визнав, що цього року його компанія не буде розробляти свердловини в Арктиці. Звітуючи перед президентом Володимиром Путіним про плани та інвестиціях на 2015 рік, він жодного разу не згадав про Арктику." Роснефть "сподівається повернутися до питання видобутку влітку 2016 року, якщо до того часу санкції скасують ", - йдеться в статті.
 
Незважаючи на протести захисників навколишнього середовища, Арктика довгий час розглядалася як наступний рубіж нафторозробок для великих нафтових компаній. Згідно з результатами проведеного в 2008 р геологічного дослідження США там знаходиться близько 13% нерозвіданих світових запасів нафти (412 млрд барелів нафтового еквівалента) і 30% нерозвіданих запасів газу. Влада РФ вирішили організувати спеціальну урядову комісію, в обов'язки якої увійде контроль заходів, спрямованих на розвиток російської Арктики.
 
Очолить структуру віце-прем'єр Дмитро Рогозін, який сьогодні відповідає за військово-промислову сферу. Указ «Про створення урядової комісії з Арктиці» підписав президент РФ Володимир Путін. Згідно з документом, склад нового органу необхідно визначити протягом одного місяця. Необхідно підкреслити, що вибір на користь комісії пов'язаний з тим, що в нинішніх економічних умовах формат міністерства попросту нереалізуем, бюджет просто не винесе такого навантаження. Створення комісії націлене на вирішення завдань соціально-економічного характеру та національної безпеки, оскільки на наявні в Арктиці нафтогазові родовища претендує цілий ряд неарктичних держав. При цьому в останні роки активність Росії в Арктиці зросла - господарська, включаючи видобуток вуглеводнів; розвиток Північного морського шляху як альтернативи традиційним маршрутами з Європи в Азію; військового характеру - з урахуванням збільшеного уваги до регіону з боку країн-членів НАТО.
 
 
9 лютого 2015
Trust.UA