БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаНовиниРада прийняла закон про ринок газу

Рада прийняла закон про ринок газу

09 квітня 2015

 

Верховна Рада підтримала в другому читанні і в цілому законопроект № 2250 «Про ринок природного газу». За відповідне рішення проголосували 290 нардепів при 226 мінімально необхідних. Під час розгляду нардепи відхилили поправку позафракційного народного депутата, члена партії «Свобода» Юрія Левченка, згідно з якою забороняється приватизація української ГТС приватним інвестором.
 
При розгляді нардепи відхилили поправку позафракційного народного депутата, члена партії «Свобода» Юрія Левченка, згідно з якою забороняється приватизація української ГТС приватним інвестором.
 
Разом з тим нардеп підтримали поправку нардепа з фракції «Батьківщина» Олександри Кужель.
 
Згідно фінальної версії законопроекту, закон визначає, що оператор газотранспортної системи - це суб'єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність з транспортування природного газу газотранспортною системою на користь третіх осіб (замовників).
 
Приєднання об'єкта замовника до газотранспортної або газорозподільчої системи здійснюється в наступному порядку:
 
- Отримання дозволу оператора газотранспортної або газорозподільчої системи на приєднання; - Отримання замовником або проектувальником вихідних даних;
 
- Розробка проектної документації та проведення у випадках, передбачених законодавством, її експертизи; - Затвердження проектної документації;
 
- Виконання підготовчих і будівельних робіт;
 
- Підключення об'єкта до газотранспортної або газорозподільчої системи;
 
- Прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта;
 
- Реєстрація права власності на об'єкт будівництва.
 
Також, відповідно до закону, проектування і будівництво об'єктів газотранспортної або газорозподільчої системи здійснюється відповідно до законодавства у сфері містобудівної діяльності, а також технічних умов приєднання, передбачених Кодексом газотранспортної системи або кодексом газорозподільних систем.
 
«Замовник має право на свій розсуд вибирати виконавця проектних і будівельних робіт з приєднання серед суб'єктів господарювання, які мають право на здійснення відповідного виду діяльності відповідно до вимог законодавства. При цьому витрати замовника, пов'язані з виконанням проектних і будівельних робіт, а не включаються до складу плати за приєднання до газотранспортної або газорозподільчої системи.
 
Плата за приєднання до газотранспортної або газорозподільчої системи визначається відповідно до договору між замовником і оператором газотранспортної або газорозподільчої системи на підставі методології, затвердженої Регулятором.
 
«Оператор газотранспортної або газорозподільчої системи має право відмовити у наданні дозволу на приєднання виключно у разі відсутності або недостатності вільної потужності газотранспортної або газорозподільчої системи. За ініціативою замовника може бути проведена незалежна експертиза вихідних даних на відповідність стандартам, нормам і правилам », - йдеться в законі.
 
 
9 квітня 2015
oil-gas-energy.com.ua