БАГАТСТВО НАДР – СИЛА КРАЇНИ

 


UA EN
UA
ГоловнаМедіаІнтерв’ю

Інтерв’ю - Сторінка 4

Надрокористувачі готові викорстовувати стандарт EITI

ЛігаБлоги
10 березня 2015


Левову частку доходів державного бюджету України формують видобувні компанії. Але непоінформованість суспільства про надходження від надрокористувачів та справедливому розподілі цих коштів часто призводить до того, що виникає недовіра до компаній, спотворення обсягів їх доходів. Завдяки імплементації стандарту EITI в першу чергу населення, а також бізнес та інвестори могли б спостерігати за платежами надрокористувачів державі і їх розподілом.

Надрокористування 2014. Надзвичайні пропозиції

15 січня 2015
Роман Сторожев, "Термінал" № 1 (743) від 5 січня 2015
 
Якщо ще кілька років тому підбити підсумки роботи видобувної галузі було складно через закритість інформації, то вже у 2014 публічними були не тільки топ-менеджери більшості нафтогазових компаній, а й чиновники геологічної галузі. В результаті появи публічного діалогу серед надрокористувачів, у тому числі з міжнародними геологічними організаціями, вперше в Україні стала доступна он-лайн цифрова інформація про діючі спеціальні дозволи на користування надрами, а надрокористувачі стали активно висловлюватися про плановані нововведення галузі, вносячи, таким чином, до порядку денного регулюючих органів питання щодо тих чи інших проблем галузі.
"Тимчасові" проблеми

 

2 грудня 2014
"Енергобізнес"
 

Зниження залежності України від імпорту вуглеводнів неможливо без залучення великих приватних інвестицій в нафто- і газовидобування. Разом з тим, державна політика в галузі надрокористування все ще викликає багато нарікань з боку інвесторів. Діюча в країні система користування надрами не відповідає сучасним світовим тенденціям, а прийняті в ц.р. неринкові механізми регулювання відносин, зокрема, між постачальниками і споживачами природного газу, взагалі можуть призвести до зниження обсягів його видобутку.

Прийшла біда - відчиняй ворота


"Термінал" № 47 (737) від 24 листопада 2014

Економічний і політичний колапс надзвичайно ускладнив діяльність компаній, які займаються видобутком і реалізацією такого цінного ресурсу, як газ. Однак український уряд вирішив внести в їх і без того несолодке життя свою лепту, прийнявши 7 листопада постанову №596, якою зобов'язав промислові, енерго- і теплогенеруючі підприємства перейти на закупівлю природного газу виключно у НАК «Нафтогаз України».

Для розвитку видобутку вуглеводнів Україна повинна створити гнучку систему оподаткування надрокористувачів

"ЛігаБлоги"
Серпень, 2014

У довгостроковій перспективі податкова політика України повинна стати максимально стабільною і економічно вмотивованою для забезпечення інвестиційної привабливості галузі. В умовах припинення поставок енергоресурсів (зокрема, природного газу) з боку РФ для України актуалізувалося питання збільшення власного газовидобутку і динамічний розвиток сировинного сектора економіки.

На умовах відкритості

 

14 жовтня 2014 
"Енергобізнес", №41 (879) 
 
У жовтні 2014 виповнюється рівно рік як Україна отримала статус країни-кандидата Ініціативи прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiative, EITI). Згідно з рішенням правління Ініціативи, Україна повинна провести необхідні реформи в надрокористуванні та опублікувати свій перший звіт про імплементацію ЕITI до 17.10.15 р. 
Думати на перспективу

 

19 серпня 2014 
"Енергобізнес" 
 
У системі оподаткування надрокористувачів України відбулися зміни: 31.07.14 р парламент затвердив зміни до Податкового кодексу, в результаті яких удвічі зросли ставки рентних платежів за видобуток нафти, газу і конденсату. Такі вимушені заходи можуть принести додатково до державного бюджету 4.8 млрд грн, за рахунок яких планують забезпечити військові потреби.
Ліцензії по-новому

22 липня 2011 
"Енергобізнес" 

Уряд України прийняв постанову "Про затвердження Порядку видачі спеціальних дозволів на користування надрами". В результаті прийняття цього Порядку держава планує отримати близько 180 млрд грн приватних інвестицій і самостійно вкласти близько 20-26 млрд грн в розробку надр.
Вартість видобутку природного газу складає 150-250 дол. за тисячу кубометрів - газотрейдери

8 листопада 2011 
"Українська енергетика" 

Собівартість видобутку природного газу в Україні становить від 150 до 250 доларів за тисячу кубометрів залежно від складності геологічних умов на родовищі. Таку думку висловив Президент Асоціації «Газові трейдери України» Роман Сторожев в коментарі телеканалу «Перший діловий».
Вуглеводневі перспективи. Які законодавчі зміни обеспечает енергетичну незалежність України?

21 лютого 2012 
"Юридична газета" 

Український газовий ринок не зможе далі функціонувати за зразком попередніх 10 років. Газовий контракт, підписаний 3 роки тому, став провідником в український ринок бізнес-стратегії «Газпрому»: виключно економічні відносини, ринковий принцип утворення ціни, принцип «бери-плати».